Предложение: Европейски историци да водят дебата България-РСМ без вътрешнополитически измерения

Андреас Шидер

Андреас Шидер

Докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк и евродепутатът Андреас Шидер изразиха надежда диалогът с България да бъде подновен, особено след формирането на ново българско правителство, съобщи БНР.

Евродепутатът Шидер заяви, че двустранните проблеми не трябва да се използват като повод за блокиране на преговорите със Северна Македония за напредъка й по пътя към ЕС.

„Не съм убеден, че историческият спор, често подплатен с фалшиви аргументи, спомага за оформянето на общо бъдеще“, подчерта той и даде следното предложение:

„Може би трябва да намерим двама-трима европейски историци на високо ниво, които да водят истински исторически дебат, без никакви вътрешнополитически измерения. Това би било добро решение, за да поставим въпроса в научни рамки, извън ежедневната политика и медийни информации, защото те нямат място там“.

Докладчикът за напредъка на Северна Македония Илхан Кючюк бе категоричен, че трябва да се сложи край на националистическата реторика и двете страни да се фокусират върху прагматичните проблеми. Иначе следващите поколения ще ни укоряват, добави той.