"Проект" откри 74-метровата яхта, на стойност $100 млн. на семейството на Дмитрий Медведев

Медведев и сина му на луксозната яхта

Медведев и сина му на луксозната яхта

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев и членове на семейството му, по-специално синът му Иля, използват 74-метровата яхта "Вселена", чиято цена се оценява на около 100 милиона долара. Това се казва в разследването на "Проект".

Според изданието яхтата е построена през 2018 г. и е регистрирана на офшорна компания от Каймановите острови. Бенефициентът на тази компания не е установен, но според източници на изданието покупката на яхтата е платена от семейството на милиардера Игор Юсуфов, уж близък до Медведев. Фактът, че бившият президент, сега заместник-председател на Съвета за сигурност и един от най-твърдите поддръжници на войната с Украйна, използва тази яхта, беше разказан от няколко източника, включително и от турския наблюдател Йорук Исик, който наблюдава кораби, преминаващи през Босфора и служител на пристанището в Сочи, където сега е корабът.

На яхтата, съдейки по снимките, има хеликоптерна площадка, личен кабинет и специални комуникации. В териториалните води на Руската федерация "Вселена" често се придружава от кораби на ВМФ, твърдят журналисти.

Според „Проект“ през 2020 г., в разгара на пандемията от коронавирус, синът на Медведев Иля е почивал на яхтата заедно със сина на Игор Юсуфов Максим.
През зимата "Юнивърс" беше базиран в Италия, но след началото на войната, в началото на март, напусна италианското пристанище Империя и отиде в Сочи, където се намира и сега.

Баща и син Медведеви не коментираха разследването.

През март 2017 г. Алексей Навални пусна разследване „Той не е Димон за вас“ за елитните недвижими имоти на бившия президент на Русия. Политикът твърдеше, че Медведев притежава яхта "Фотиния" на стойност над 10 милиона долара. След началото на войната с Украйна корабът се намираше в залива на финландския град Котка и не можеше да го напусне заради замръзналия Финландски залив. Руската служба на BBC през март съобщи, че яхтата "Фотиния" има нов собственик.

Превод: Faktor.bg