Проекторезолюция на САЩ: Израел има право да се защитава, Иран да спре въоръжаването на терористи

Съединените щати ще предложат проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се казва, че Израел има право да се защитава и се изисква Иран да спре да изнася оръжия за „милиции и терористични групи, заплашващи мира и сигурността в региона“.

В текстът се призовава за защита на цивилните, включително тези, които се опитват да стигнат до безопасно място, и се отбелязва, че държавите трябва да спазват международното право, когато реагират на „терористични атаки“, съобщи "Гардиън".

САЩ също така ще настояват за „непрекъсната, достатъчна и безпрепятствена” доставка на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Все още не е ясно кога САЩ планират да подложат проекторезолюцията на гласуване. За да бъде приета, резолюцията се нуждае от поне девет гласа „за“, при условие, че Русия, Китай, САЩ, Франция или Великобритания не наложат вето.

Ходът на САЩ идва, след като те наложиха вето на изготвения от Бразилия текст на 18 октомври, който призоваваше за хуманитарни паузи в конфликта между Израел и палестинските бойци на "Хамас", за да се отвори възможност за изпращане на помощ до Газа.

По-рано стана ясно, че Русия възнамерява да проведе ново заседание на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарната ситуация в Газа и войната между Израел и групировката Хамас.

Русия свика среща за войната на 16 октомври, но нейната резолюция за прекратяване на огъня се провали поради съпротивата на четири членове на съвета, включително САЩ. Четирите държави отправиха критика към предложението на Русия, тъй като в него не се споменава "Хамас".

"Непременно ще свикаме ново заседание на Съвета за сигурност. Както показа практиката, никой освен нас не смее да го направи", каза заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски. /БГНЕС