Проф. Станчев: Настъплението към Харков е опит да се "отвлекат" украинските сили от Донбас

Май и юни ще бъдат критични, но с около 30 000 войници Харков няма да бъде превзет, смята той

Михаил Станчев, снимка: БГНЕС

Михаил Станчев, снимка: БГНЕС

"Шойгу отдавна е любимец на Путин, не виждам особена причина за смяната му, освен, че много се е заседял като министър на отбраната. Понесе големи критики относно стратегията на войната в Украйна. За Путин е важно да има човек, който да го слуша. Смяната на военния министър не променя нищо, това е продължение на инвазията", коментира пред Нова телевизия преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев.

Продължават боевете за контрола на 7 села в Харковска област. По руски данни за два дни офанзива войските им са завзели над 110 квадратни километра. Сред най-пострадалите е граничният украински град - Волчанск, от където бяха евакуирани 2500 души. 

"Настъплението към Харков е опит да се "отвлекат" украинските сили от Донбас. Целта на Путин е да превземе тази територия и да каже, че е "освободил народа". Май и юни ще бъдат критични, но с около 30 000 войници Харков няма да бъде превзет. Необходимо е създаването на санитарна буферна зона, но украинците вече започнаха да получават новата военна помощ, за да се противопоставят на руснаците", коментира той.

Според него, въпреки всекидневните бомбардировки в Харков, няма паника.

"В метрото има около 200 класни стаи, пригодени за учениците. Поне още година университетското обучение ще бъде онлайн", обясни професорът.