Прогноза: Режимът на Путин ще оцелява, докато руснаците са убедени, че "ще има окончателна победа"

Херман Пърчнер, снимка: Youtube

Херман Пърчнер, снимка: Youtube

В навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Пусия в Украйна "Атлантическият съвет" организира безпрецедентна конференция с участието на още девет аналитични центъра, на която конгресмени, сенатори, политолози и военни експерти са обсъждали стратегията на Запада за сдържане на кремълския ревизионизъм, съобщава The Voice of America.

Херман Пърчнер, президент на Американския съвет по външна политика, прогнозира, че експанзията на Путин няма да спре само до Украйна и коментира, че става дума за "концепция за разширяване на границите по пътя на непрекъсната война".

Той припомня, че когато попитали министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров кои са съветниците по външна политика на Владимир Путин, той отговорил: "Иван Грозни, Екатерина Велика и Петр Велики".

Пърчнер цитира и думите на бившия близък съветник на Путин Владислав Сурков. Оправдавайки путинизма той твърди, че "Русия има исторически мандат и нейната съдба е да завоюва колкото е възможно повече земи и да вземе колкото е възможно повече територии под свой контрол".

"Това не са някакви теории появили не неотдавна. Още когато се разпадна Съветския съюз руският дисидент Александър Солженицин предложи на Думата да обсъди създаването на "Велика Славянска държава", обединяваща Русия, Украйна, Беларус и Северен Казахстан".

Според него, режимът на Путин ще оцелява, докато руският народ е убеден в това, че "ще има окончателна победа".

"Това означава, че използвайки ядреното сплашване и военните престъпления, той ще продължи да завладява територии. Така че за него продължаването на агресията на всяка цена не е просто въпрос на империалистическа идеология. Това е въпрос на съхраняване на властта и оцеляване", смята експертът.

Превод: Faktor.bg