Прогноза: Войната в Украйна няма да свърши скоро

Михаел Рот, oldenburgernachrichten.de

Михаел Рот, oldenburgernachrichten.de



Войната в Украйна няма да приключи скоро, а мирни преговори на този етап биха означавали само, че Киев се предава на Русия. Това заяви председателят на комисията за външна политика в Бундестага Михаел Рот, цитиран от БНР.

Германският политик разговаря с чуждестранни кореспонденти и анализира ситуацията в Украйна една година след нападението.

"Речта на Путин бе изпълнена с обичайните пропагандастични клишета, заплахи, конспиративни теории, лъжи и това е сигнал, той няма намерение скоро да се изтегли от Украйна", заяви Михаел Рот.

"Така че кога ще свърши войната в Украйна не зависи от Берлин, Париж или Вашингтон, а от Кремъл", посочи той.

"Путин може да спре войната – ако изтегли войските си от украинска територия, ако накара оръжията на армията му да замлъкнат".

„Всички тези призиви за мирни преговори сега са несъстоятелни, защото преговори сега би означавало да предадем Украйна на Русия. А това, ние в Европа, не бива да допускаме.“

Рот също така заяви, че Европа трябва да продължи да подкрепя Украйна, докато тя влезе в ролята на силния в този конфликт.

„За мен е решаващо да подкрепяме Украйна толкова отговорно, силно и постоянно – политически, но и военно и икономически, докато тя успее да стигне до масата на преговори от позицията на силния. И тогава от тази позиция да договори края на войната. Украйна трябва да спечели тази война, за да остане свободна, демократична държава, запазвайки своята територия.“

Рот заяви и че не смята, че войната ще приключи скоро, тъй като Путин няма стратегия за излизане от Украйна.