Проруската администрация в Херсонска област на Украйна разширява зоната на евакуация


Проруската администрация в окупираната украинска Херсонска област обяви, че разширява зоната за евакуация край река Днепър. Причината е очаквана контраофанзива на украинската армия при язовира Каховка, което Киев многократно отрече. Весела Владкова обобщава новините за войната в Украйна.

Без да издава указ, руският президент Владимир Путин потвърди, че частичната мобилизация е приключила. Анализатори посочват, че от днес трябва да започне есенния набор за руската армия, а военните окръжия нямат капацитет за двете дейности.

Путин заяви още, че решението на страната му да преустанови участието си в зърнената сделка е продиктувано от опасността, която създава Украйна за хуманитарния коридор в Черно море. Той подчерта, че Украйна трябва да гарантира, че няма да създава заплахи за гражданските плавателни съдове и за руските бойни кораби, и уточни:

"Не казваме, че прекратяваме участието си в тази операция. Казваме, че го преустановяваме."

Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза на министрите на отбраната и инфраструктурата на Украйна, че запазването на сделката за износ на зърно в Черно море е важно и че като хуманитарна инициатива тя трябва да бъде отделена от конфликта в Украйна. Акар призова вчера Москва да преразгледа решението си.

В Украйна властите предупредиха гражданите да се подготвят за дългосрочни прекъсвания на електрозахранването заради руските ракетни атаки.

Вчера Международната агенция за атомна енергия е започнала инспекция на две места в Украйна за разследване на руските твърдения, че Украйна се подготвя да използва така наречената "мръсна бомба". Разследването е по искане на Киев.