Путин не иска да се срещне със Зеленски: Украйна била под контрола на западните лидери

Владимир Путин и Владимир Зеленски

Владимир Путин и Владимир Зеленски


"Каква полза може да има от срещата със Зеленски, когато той е дал пълен контрол над страната си на външно ръководство? Ключови решения се вземат във Вашингтон, а до известна степен и в Берлин и Париж", каза Путин по време на годишен разговор по телевизията с руснаци.

"Не отказвам да се срещна със Зеленски, просто е необходимо да разберем за какво има да се говори", добави той, цитиран от АФП.

Украйна се бори с проруските сепаратисти в Източна Украйна от 2014 г. След затишие в битките миналата година конфликтът ескалира отново в началото на 2021 година. През април, когато Русия концентрира над 100 000 войници близо до украинската граница и в Крим, Зеленски покани Путин да се срещнат в Източна Украйна.

Путин отхвърли тази оферта, като заяви, че вместо това украинският лидер е добре дошъл в Москва "по всяко време".

По-късно Русия обяви оттегляне на войските, но както Вашингтон, така и Киев твърдят, че изтеглянето е ограничено.

В сряда Путин определи ръководството на Украйна като "недружелюбно", но каза, че руснаци и украинци са близки. "Ние сме едно", каза той.

Миналият месец Зеленски обвини Русия, че е забавила предложената среща с Путин. Конфликтът на Киев със сепаратистите в Донецка и Луганска област избухва през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим. Боевете отнеха повече от 13 000 живота. Киев и неговите западни съюзници обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжия в подкрепа на сепаратистите, което Москва отрича, припомня БГНЕС.