Путин поиска засилване на репресиите срещу опозицията

Владимир Путин

Владимир Путин


Президентът Владимир Путин призова правоприлагащите органи да засилят репресиите срещу онези, които се опитват да "дестабилизират" Русия, говорейки за тези, които са в опозиция на военната офанзива в Украйна.

"Моля ви да реагирате остро на опитите за дестабилизиране на социалната и политическата ситуация в страната", заяви Путин на среща с прокурори.

Той също така поиска да бъдат "по-активни в борбата срещу екстремизма" - събирателен термин в руското законодателство, който позволява преследването на джихадистки организации, проукраински активисти, политически опоненти и дори Свидетели на Йехова.

Движението на главния му политически Алексей Навални, който понастоящем е в затвора, беше класифицирано като "екстремистко" през 2021 г. от съдилищата, което доведе до лишаването от свобода на няколко негови активисти и до изгнанието в чужбина на много други.

Събитията, свързани с отравянето на опозиционера, преди да бъде вкаран в затвора, бяха предмет на филма "Навални", който в понеделник беше награден с "Оскар" за най-добър документален филм.

Навални се противопоставя на руската офанзива в Украйна и беше призовал руснаците да демонстрират несъгласието си.

БГНЕС припомня, че социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм също бяха определени като "екстремистки" и забранени малко след началото на конфликта в Украйна, а компанията им майка Мета беше включена в списъка на "терористичните" организации.

От началото на офанзивата в Украйна, Русия предприе серия от репресивни мерки, наказващи всяка критика към армията, и няколко души вече получиха тежки присъди затвор.

Руски военен съд осъди мъж, Кирил Бутилин, на 13 години затвор за подпалване на център за набиране на военнослужещи, съобщиха руските информационни агенции.

Путин обаче нареди да се засили "защитата на основните права на военнослужещите, участниците и ветераните от специалната военна операция" в Украйна, както и на техните семейства, съобщава БГНЕС