Р. Коларова: Демокрацията навсякъде е в отстъпление, в много държави на лидерския пост застават популисти

Румяна Коларова

Румяна Коларова

"Демокрацията навсякъде е в отстъпление и като причина или следствие на това отстъпление е, че в много държави на лидерския пост застават политици, които определяме като популисти. В казуса с Тръмп това не е единствената типична характеристика. Към профила му се добавя и това, че той не само е знаменитост, но и цар на риалити форматите. Неговият Туитър е риалити формат, който промени модела на правена на политика и той го промени към лошо, защото този тип директна комуникация не винаги се осветява. Не е много ясно дали импийчмънта се опитва да освети, но не е ясно дали е изключение или правило. Основната теза на демократите, които искат импийчмът е, че това е фрапантно изключение. Основната теза на Тръмп е - "не ровете в моята купчинка, защото аз ще започна да ровя във вашата", коментира пред БНТ политологът Румяна Коларова.

По думите ѝ е пределно ясно, че това обвинение има няколко нива.

На първо място срещу почтеността на Тръмп, която е атакувана с много публични акции, като част от тях са придружени с искане за импийчмънт.

"Ефектът от тази атака костваше 20 процента от популярността на Тръмп. Пределно ясно е, че в момента това е подготовка за предстоящата предизборна кампания", каза Коларова.