Разкриха най-голямата мистерия на астрономията

Китайски учени обясниха аномалното нагряване в горните слоеве на атмосферата на Слънцето

Китайски учени предложиха обяснение за аномалното нагряване в горните слоеве на атмосферата на Слънцето, което представлява една от най-големите загадки на съвременната астрономия. Това се съобщава в статия, публикувана в The Astrophysical Journal.

Изследователите са изследвали характеристиките на слънчевата горна атмосфера, която включва короната и хромосферата, и са се опитали да идентифицират техните връзки с магнитните полета, единственият известен източник на енергия, който може да е отговорен за нагряването на короната.

Както пишат авторите, слънчевата хромосфера, подобно на короната, може да бъде разделена на две части: спокойна и активна, като интензивността на първата е значително по-малка от втората. Оказа се, че спокойната хромосфера и корона са в противофаза със слънчевия цикъл, докато активната хромосфера и корона са във фаза с него. Тези различни части на слънчевата корона и хромосферата показват значително различни вариации и се нагряват от различни режими на магнитна активност.

По този начин основният източник на топлина в спокойната хромосфера и спокойната корона са мрежови магнитни полета, чиято конфигурация до голяма степен предотвратява напускането на заредени частици и топлинна енергия от хромосферата - външната обвивка на Слънцето.

Нагряването на активната хромосфера и активната корона възниква поради магнитни полета в ефемерни региони - малки магнитни диполи, присъстващи на Слънцето за приблизително един ден. (Дипол е термин от физиката, свързан с електрическите и магнитните свойства на веществата, атомите и молекулите – бел. ред. ). Благодарение на тяхното влияние активната корона получава повече топлина от спокойната. (БГНЕС)