Размитите червени линии на Байдън и кръвопролитието в Рафах

Джо Байдан

Джо Байдан

Дани Кемп, Франс прес

Червените линии на Джо Байдън към израелската офанзива в Рафах се променят, но президентът на САЩ е изправен пред нарастващ натиск да заеме по-твърда позиция след смъртоносния удар в града.

Въпреки глобалното възмущение от нападението, при което загинаха 45 души, Белият дом настоя, че не вярва Израел да е започнал мащабна операция, за която Байдън предупреди.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви, че Байдън е бил последователен и не е „премествал палката“ по отношение на военната операция от страна на ключовия съюзник Израел.

Но Байдън е изправен пред трудно балансиране както във вътрешен, така и в международен план по отношение на Газа, особено в година, когато 81-годишният демократ е вкопчен в предизборна битка с Доналд Тръмп.

„Байдън иска да изглежда твърд по отношение на Рафах и наистина се опита да бъде строг с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, но в година на избори червените му линии са все по-размити“, заяви пред АФП Колин Кларк, директор на изследователската група „Суфан“..

„Мисля, че той ще продължи да променя тези линии, да се отклонява и да се усуква, до голяма степен в отговор на събитията на място“, добави той.

Нахлуване в Рафах

Изправен пред протести в американски университетски кампуси заради подкрепата си за Израел, Байдън заяви по-рано този месец, че няма да достави на Израел оръжия за голяма военна операция в Рафах и спря пратка бомби.

Въпреки това оттогава той не е предприел никакви действия. В същото време Израел засили въздушните атаки, израелските танкове вече са в централната част на Рафах. Белият дом до голяма степен се оттегли да спори за това какво представлява и какво не представлява понятието "инвазия".

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви миналата седмица, че „няма математическа формула“ и каза, че „това, което ще гледаме, е дали има много смърт и разрушения“.

Неговият колега Кърби бе подложен на интензивен разпит от медиите във връзка с израелския удар, който предизвика пожар в бежански лагер, а десетки цивилни загинаха.

Кърби заяви, че смъртните случаи са „сърцераздирателни“ и „ужасяващи“, но отново подчерта, че няма да има промяна в политиката спрямо Израел.

„Не сме видели да навлизат с големи части, голям брой войници, в колони и формации в някакъв вид координирана маневра срещу множество цели на земята“, посочи той, визирайки израелската армия.

Но в международен план натискът върху Байдън, самоопределящ се за ционист, който се застъпва за Нетаняху въпреки дълбоките несъгласия, нараства.

Нарастват въпросите за това колко дълго Съединените щати могат да толерират израелското нападение над Рафах, докато Международният съд - висшият съд на ООН, в който членуват и САЩ, и Израел - нареди то да бъде прекратено.

Балансиране

Политическият натиск върху Байдън се засилва и у дома.

Протести срещу подкрепата му за Израел обхванаха университетските кампуси в Съединените щати, а мнозина от лявото крило на Демократическата партия също се противопоставят на позицията му.

Републиканците обаче атакуват Байдън за "слабата му подкрепа" за Израел, а председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън покани Нетаняху да говори пред Конгреса.

„Наистина е трудно да се балансира“, каза пред АФП Гордън Грей, бивш посланик на САЩ, който сега е професор в университета „Джордж Вашингтон“.

„Да се промъкнеш, както очевидно се опитва да направи администрацията на Байдън, само ще разочарова избирателите, които изпитват силна заинтересованост към този въпрос по един или друг начин“, отбеляза експертът.

Грей обаче вярва, че десетилетната подкрепа на Байдън за Израел означава, че той едва ли ще промени позицията си, защото е „рядко срещан политик, който действа от истинско убеждение, а не заради собствената си електорална полза“. /БГНЕС