Републиканци създават движение на недоволните от влиянието на Тръмп в партията

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Група от над 150 републиканци, водени от критиците на Доналд Тръмп, обяви формирането на ново политическо движение, целящо реформа на Републиканската партия и отслабване на влиянието на 45-ия президент на САЩ, предава телевизионният канал CNN, цитиран от "Фокус". Създаването на движението е обявено буквално няколко часа, след като републиканците в долната камара на Конгреса на САЩ гласуваха за отстраняването на Лиз Чейни (от Уайоминг) от поста председател на Конференцията на конгресмените от тази партия за нейната критика срещу Тръмп.

По-специално Чейни обвини бившия лидер на администрацията във Вашингтон за непризнаването му на резултатите от президентските избори, проведени през ноември 2020 г. Съгласно думите й, по този начин Тръмп подкопава вярата в американската демокрация и внася объркване сред републиканците. Уволнението на Чейни, както посочва телевизионният канал, свидетелства за продължаващото значително влияние на Тръмп в партията, което според инициаторите на създаването на политическото движение е изпълнено със сериозни проблеми за нея в бъдеще.

„Трябва да предложим на страната коалиция на здравия разум и по-обединяваща алтернативна визия от това, което виждаме в сегашната Републиканска партия, която днес е изгнила до основи в своите постоянни атаки срещу нашата демокрация“, един от лидерите на ново движение, Майлс Тейлър, заяви пред CNN, бивш държавен служител на Тръмп, който организира, както той самият го описа, „тайна съпротива в администрацията на 45-ия президент“. Според него Републиканската партия трябва или да се реформира, или да се разпусне, тъй като в сегашната си форма, смята Тейлър, няма перспективи.

Членовете на движението формулират редица принципи, по които възнамеряват да се ръководят в дейността си, за да пресъздадат партия, отдадена на първоначалните си идеали, или спешно да формират алтернатива на нея. „Бъдещето на страната ни трябва да се определя не само от един човек, а от принципите, които ни обединяват, затова считаме за необходимо Републиканската партия да се върне към основните ценности, в противен случай трябва да насърчим създаването на алтернатива“, се казва на уебсайта на движението „Призив за обновление на Америка“.

„Стремим се да запазим и подобрим нашата демократична република и да укрепим нашето самоуправление, свободно от намеса и защитено от всички врагове, както външни, така и вътрешни“, цитира телевизията един от принципите на новото политическо движение.