РСМ: Разговорите за откриване на македонски културен клуб в Благоевград ще продължат

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски


Разговорите за откриването на Културен център на Северна Македония в Благоевград ще продължат след изборите в България, каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос, свързан с думите му от края на април 2022 г., че до края на годината такъв културен център ще бъде открит.

Ковачевски информира, че Министерството на културата в Северна Македония е извършило цялата подготовка за това и докладът за откриването на културен център в Благоевград е внесен в Министерството на външните работи. По думите му министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи е говорил и с българския си колега Николай Милков за откриването на такъв център, но очакванията са били, че в България ще може да бъде съставено правителство, преговорите с което ще могат да бъдат водени в по-дългосрочен план. Доколкото в България предстоят нови избори, разговорите ще продължат веднага след като те приключат и може да се преговаря дългосрочно.

„Тези въпроси се обсъждат. Когато открихме офис на МИА в София, това беше направено на основата на добрата воля на властите в София и Скопие. Имаме и Културен център в центъра на София, където се помещава и МИА. Това е начинът, по който две държави регулират отношенията си в сферата на информацията и обмена на културни ценности”, каза Ковачевски, който коментира темата след посещението си в Университета "Гоце Делчев" в Щип, предаде БТА.