Русия готви фалшиво видео с "жертви на украинска агресия" като предлог за начало на война

"Русия подготвя фалшиви видеа за нападение на украински войски срещу руска територия или срещу рускоезично население в източна Украйна", съобщават The New York Times и The Washington Post, като се позовават на източници от Държавния департамент.

За целта ще бъде заснето видео с инсценировка на атаката, а планът е "одобрен на високо ниво в Москва".

Те са съобщили, че американското разузнаване е получило данни, за разработен в Русия план да бъде изфабрикуван предлог за нахлуване в Украйна, като обвини въоръжените сили на Украйна в нападение, довело до жертви не само в източна Украйна, но и в Русия.

С помощта на видеото Русия има намерение да обвини Украйна в "геноцид" на рускоезичното население, включително с излъчването на "кадри с тела на много жертви", взривове, разрушения и актьори, които трябва да изпълняват ролята на скърбящи близки на "жертвите". 

След това Кремъл би използвал видеото, за да оправдае нахлуване на територията на Украйна или лидерите на сепаратистите в Донбас "ще помолят" Русия да навлезе с армия, за да ги "защити".

Информацията за плана е разсекретена от американското разузнаване с надеждата, че по този начин ще бъде предотвратена реализацията му.