Русия разширява списъка със забранени организации


Руските законодатели представиха законопроект за разширяване на обхвата на съществуващото законодателство, което забранява на редица организации да работят в страната.

Законът за „нежеланите“ организации съществува от 2015 г. и се използва за насочване към предполагаеми противници на режима на руския президент Владимир Путин, включително НПО, независими медии, правозащитни групи и други.

На организациите, включени в списъка, е забранено да работят в Русия и е незаконно лица или други медии да споделят тяхното съдържание.

Новото предложено законодателство ще разшири списъка, за да включи медии като Би Би Си или Радио Свободна Европа.

Законопроектът има за цел да се бори със "санкциите, блокираните инвестиционни проекти, обучението на агенти на влияние, намесата в руските избори, подбуждането на етническа омраза и много други", каза депутатът Василий Пискарев. Той добави, че в списъка няма да бъдат включени агенции, пряко управлявани от чужди държави, нито организации, в които членува Русия.

Регистърът на организациите е отделен от прословутия закон за "чуждестранните агенти", който руската държава също използва в голям мащаб.

„Законът за чуждестранните агенти“ изисква организации, които получават финансиране от чужбина или се възприемат от Кремъл като повлияни от чуждестранни субекти, да се регистрират като „чуждестранни агенти“.

Етикетът налага строги изисквания за финансово отчитане. Всеки „чуждестранен агент“ трябва да бъде подложен на строги финансови одити и да етикетира цялото си съдържание с отказ от отговорност, в който се посочва, че то се разпространява от „чуждестранен агент“, припомня БГНЕС