Русия търси литий, интересува се от покупки в Зимбабве

В страната работят няколко руски компании, които се занимават с добив на платина

Заместник-председателят на Сената на Зимбабве Майкъл Нямбуя заяви, че Русия се интересува от закупуването на литий от страната му.

"В Зимбабве имаме достатъчно опит в откриването и обработката на литий. Затова търсим пазари. Знаем, че Русия се интересува от това", казва Нямбуя, цитиран от "Комерсант".

Той добави, че според него в момента се водят преговори за закупуване на литий от Зимбабве от страна на Русия. Нямбуя припомни, че в страната работят няколко руски компании, които се занимават с добив на платина. "Няма да се учудя, ако имат сериозни намерения за лития", каза той.

По-рано "Комерсант" писа, че "Росатом" е станал едноличен собственик на южнокорейския производител на литиево-йонни батерии "Enertech International". През 2022 г. "Росатом" увеличи дела си в "Enertech International" от 49,16% на 98,32%. 

Литият е химичен елемент със символ Li и атомен номер 3. Той е мек сребристо-бял алкален метал. При стандартни условия е най-лекият метал и най-лекият твърд елемент. Подобно на всички алкални метали, литият е силно реактивоспособен и затова се съхранява под петрол. Той е с метален блясък, но изложен на въздух, бързо потъмнява. 

Малките количества на литий във Вселената, в сравнение с теоретичните очаквания, би могло да се обясни с хипотетични леки и електрически неутрални частици, според ново изследване

Повече от десетилетие космолозите са озадачени от очевидния дефицит на литий във Вселената. Теорията за образуването на частиците на ядрото след Големия взрив или нуклеосинтезата (Big bang nucleosynthesis - BBN), теорията, която прогнозира как най-леките елементи се формират в първите минути след Големия взрив, надценява количеството на изотопа литий-7 в космоса около 3 пъти. За другите леки елементи, водород и хелий, предсказанията на BBN съответстват на наблюдаваните стойности.

Почти всички химични елементи се създават в "термоядрените реактори" на звезди и свръхнови. Големият взрив произвежда само гориво за тях - някои от най-леките елементи. Най-много е водородът, който все още е най-честосрещаният елемент във Вселената. Формирани са и малки количества хелий, берилий и литий.