Русия започва да губи контрол и над небето на Крим

Украйна използва активно далекобойните ракети ATACMS и според публикация в The New York Times, цитирана от investor.bg, печели предимство в последните седмици, като вече има данни за значими щети, които нанася. Сред тях е ракетоносецът "Циркон", потопен в пристанището на Севастопол, както и няколко самолета  на летището Балбек, пазени от системи за противовъздушна отбрана (С-300/400) в окупирания Крим. И двата удара бяха потвърдени със сателитни данни, макар че нито една от двете воюващи страни не ги коментира.

От средата на април това са само част от въздушните удари над окупирания Крим, след като морски дронове "изгониха" руския Черноморски флот към пристанището в Новоросийск. Според оценка на британското военно разузнаване това означава, че Русия започва да губи контрола и над небето на полуострова.

Тази нощ Крим отново беше подложен на масирана атака с ракети (не само ATACMS, но и украинските "Нептун") и дронове. Информация за пораженията е оскъдна - в социалните мрежи се говори за мощни взривове, чути в Симферопол, Джанкой, Саки, Алуште, Ялта и Евпатория. Назначеният от Кремъл ръководител на Крим Сергей Аксьонов съобщава за попадение в пустеещ държавен имот, но в каналите в Telegram жителите на полуострова коментират голямо количество линейки, насочено към мястото, и според партизанското движение Атеш става дума за попадение в команден център на руската армия.

Според публикации в социалните мрежи има поне шест попадания в радио-локационни позиции, радари и ПВО. Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени три ракети ATACMS и три морски дрона около Крим тази нощ.

Американските далекобойни ракети бяха използвани и за окупираната част на Донецка област. По непотвърдена информация в средата на седмицата ракети ATACMS са унищожили две ПВО системи С-300 и С-400, както и радар в Моспине. Интересно е мястото, където са били разположени тези системи - на 40 км от фронтовата линия, тоест достъпни не само за ATACMS, но и за друго въоръжение на украинските ВСУ.

От началото на май ВСУ съобщи и за няколко свалени Су-25 - основно над Донецка област. Русия използва бойна авиация за удари с авиобомби, с чиято помощ успя да разруши позициите на украинците в укрепената Авдиевка.