Русия открива "филиал" на посолство в Република Сръбска


Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин подписа заповед за откриване на филиал на руското посолство в Босна и Херцеговина в град Баня Лука, Република Сръбска. Съответният документ беше публикуван на официалния портал за правна информация днес.

"Да се приеме предложението на Министерството на външните работи на Руската федерация за създаване на филиал на посолството на Руската федерация в Босна и Херцеговина в град Баня Лука (Република Сръбска, Босна и Херцеговина). Министерството на външните работи на Руската федерация ще определи броя на служителите в отдела на посолството в рамките на установения брой на служителите в задграничните представителства на Министерството на външните работи на Руската федерация и ще утвърди щатното му разписание", се казва в документа.

Съгласно заповедта разходите по откриването и издръжката на посолството в Баня Лука ще бъдат покрити от бюджетните средства, отпуснати от руското външно министерство за следващата финансова година.

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович информира руския външен министър Сергей Лавров за съгласието на Босна да открие филиал на руското посолство в Баня Лука по време на срещата през декември 2021 г. Както отбеляза министърът, това решение се е очаквало отдавна, но е трябвало да се решат някои проблеми с институциите за сигурност, припомня БГНЕС