Руски политолог: Пригожин може би си мисли, че е офицер на шахматната дъска, но за Путин си остава пешка

Евгений Пригожин и Владимир Путин

Евгений Пригожин и Владимир Путин

"Назначаването на Валерий Герасимов за командващ руските сили в Украйна означава официално признание, че специалната военна операция се е превърнала в пълноценна война. Защото Герасимов все пак е началник на генералния щаб на цяла Русия. Това означава, че сега цяла Русия се концентрира върху една военна операция. Това много прилича на ситуацията, която сталинският Съветски съюз е преживял през 1939 година с Финландия. Започнали са войната на 1 декември, разчитайки да приключат за две седмици. След месец и половина се е наложило да се включи цялата страна вместо само силите на Ленинградския военен окръг. Подписаният през март 1940-а мирен договор е бил извънредно далеч от обявените през ноември амбиции. Сега е същото. Няма значение кой воюва - Герасимов или командващият Централния военен окръг Миннекаев, който изчезна някъде. Преди половин година той обясняваше, че целта на военната операция даже не е Киев - защото по това време беше прието Киев да бъде забравен - а сухопътният коридор до Молдова и Приднестровието. Къде е този Миннекаев? Къде е този коридор? Всичко е забравено", коментира за БНР Дмитрий Орешкин, руски политолог и преподавател в Свободния университет в Рига, Латвия..

"Сега Путин ясно и откровено дава да се разбере, че Герасимов и Шойгу носят лична отговорност за украинската война. От една страна нивото на войната е повишено до максимално възможното. От друга страна Путин няма нова армия и няма да има. Нови генерали също. Изглежда играта на Путин е била да пусне такива хора като Пригожин като таралеж в гащите на руските генерали, за да разбират, че съществува алтернатива - да ги боде и да ги кара да действат по-бързо. След като таралежът изпълни задачите си и се оказа, че всъщност кадировците и пригожинците също не могат да превземат Бахмут, както в продължение на месеци преди това не можаха да го превземат редовните части, беше извършена обратната рокада. На новите стари началници им беше дадено да разберат, че могат да се реабилитират. Затова очевидният извод от цялата тази история е, че Путин очаква от тях настъпление. Путин очаква съобщения за военни победи", смята политологът.

Според него, ще има ново настъпление, ще има нова мобилизация, ще има нови ограничения върху излизането на руските граждани в чужбина.

"Всичко това ще го има. Но пак няма да има победа. Защото ефектът от наглостта вече престава да действа. Престава да действа и ефектът от наглостта, която е свързана със заплахата за употреба на ядрено оръжие. Путин вече 7 пъти деликатно даде да се разбере, че Русия има ядрено оръжие. Мисля, че назначаването на Герасимов е поредното напомняне, защото той представлява генералния щаб. Руските военни са обсебени от стратегическото мислене и през цялото време си мислят как да се противопоставят на Съединените щати. Съответно генералният щаб е същата тази ядрена триада - подводници, самолети и ракети. За десет месеца обаче на Запад беше изграден имунитет срещу ядрения шантаж и там започват да разбират, че Путин май не е в състояние да извади бомбата. И това е най-лошата новина за Владимир Путин", каза още той.

"Владимир Путин не се интересува от правните ограничения и законите, но се отнася с голямо уважение към силата. Неговата власт се опира на силата. Но за да се опира ефективно, центровете на сила трябва да са няколко, за да не зависи той само от един единствен център. Съответно армията трябва да бъде уравновесена от националната гвардия, националната гвардия - от полицията, полицията - от Федералната служба за сигурност, а Федералната служба за сигурност - от още нещо. И за да бъде картината пълна, трябва да има частни армии като тези на Пригожин и Кадиров. А Путин кръжи над тези въоръжени структури като демиург и чрез метода на възпиране и балансиране не позволява на нито една от тях да стане прекалено силна и да заеме лидерски позиции.
Самият Пригожин изпълни функциите си и му беше казано да бъде така любезен и да се отмести. Той може би си мисли, че е станал офицер на шахматната дъска, но за Путин си остава пешка. Взеха, че го махнаха, защото сега няма нужда от него. Путин показа на генералите, че съдбата им виси на косъм. “Хайде, джентълмени, решавайте поставените задачи!” В същото време Путин разбира, че и той виси на косъм. Засега обаче контролира ситуацията и модерира тези отношения. Засега той дърпа конците. Рано или късно, разбира се, това ще приключи. Защото елитите разбират, че системата на Путин не се справя като цяло. Преди обаче да приключи, системата ще направи още един опит за масирано настъпление", убеден е Орешкин.