Руски ракетен обстрел срещу голяма част от територията на Украйна

Снимка: Gordonua.com

Снимка: Gordonua.com

Петима загинаха, след като при руска ракетна атака беше поразена жилищна сграда в украинския град Днипро, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко, цитиран от Ройтерс.

Двайсет и седем души са ранени, пише още БТА.

По думите на Резниченко сред тях са шест деца, приети в болница.

Заместник-началникът на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко заяви, че спасители се опитват да евакуират хора от сградата. По думите му вероятно има затрупани хора под развалините, посочва Асошиейтед прес.

Украинските медии съобщават за поредица от ракетни обстрели срещу инфраструктурни обекти в Харков и Лвовска област. Според съобщения на украинската телевизия Канал 24, регистрирани са два ракетни удара срещу важно инфраструктурно съоръжение в Харков , жизненоважна инфраструктура е ударено и в района на Лвов.

„Възможни са прекъсвания в подаването на ток и вода“, се казва в съобщението.

Поражението на инфраструктурни обекти в района на Харков беше потвърдено от ръководителя на регионалната администрация Олег Синегубов. „В момента се прилагат аварийни прекъсвания“, написа Синегубов в Telegram-канала си.

Експлозии прогърмяха в Одеса и Виницка област на Украйна, съобщава украинското издание „Суспилне” в своя Telegram-канал.

„Във Виница се чуват звуци от експлозии“, пише изданието. Нов взрив прогърмя в Одеса, става ясно от друго съобщение.

По-късно изданието написа за експлозии в Харков, Ивано-Франковска област и Днепропетровск, както и за работата на системите за противовъздушна отбрана в Лвовска област.

В цяла Украйна е обявена въздушна тревога. От рано сутринта местните медии съобщават за взривове в различни градове: Киев, Харков, Буча, Очаков, на територията на Запорожка област, контролирана от режима в Киев. По данни на „Укренерго” има повредени инфраструктурни съоръжения, но кои и колко от тях не се уточнява. В Харков повечето райони са без ток, метрото е спряло.