Руски структури се конкурират за ареста на Навални (ВИДЕО)

Руски силови структури се конкурират кой да арестува опозиционния лидер Алексей Навални, когато се върне в Русия, съобщава Дожд. Никой не иска да отстъпи престижния трофей.

Той пък призова поддръжниците си масово да го посрещнат на летище Внуково.

Не само Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) , но и Следственият комитет на Русия твърди, че ще задържи Алексей Навални след завръщането му в страната.

Като основание за задържането се изтъква това, че той е нарушил условията на издадена срещу него условна присъда и е в неизвестност.

Федералната служба на затворите е длъжна да вземе всички необходими мерки за арестуването на нарушителя Алексей Навални, докато се чака съдебно решение за замяна на условната му присъда с ефективна, се посочва в комюнике на ФСИН.

По-рано Навални обяви, че ще се върне в Русия на 17 януари с полет на авиокомпания "Победа". Сега той е в Германия, където преминал курс на рехабилитация след отравяне в Томск на 20 август. Германия и други западни страни казаха, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичен агент от типа Новичок.

Тв каналът поднася новини и от Беларус.

Проектът BYPOL, който обединява служители на правоприлагащите органи на страната, които не поддържат режима на президента Александър Лукашенко, публикува аудиозапис на реч на човек с глас, подобен на този на Николай Карпенков, заместник-министър на вътрешните работи. Той признава за убийството на протестиращ.