Руското посолство опитва да замаже гафа със скандалния филм за "родината" на славянската писменост, славянството и Москва

Авторката е завършила Педагогически институт в Семипалатинск и Евразийския национален университет. Преподава в Кузбаския областен колеж "Йосиф Кобзон"

Наградените автори на фестивала "Радонеж"

Наградените автори на фестивала "Радонеж"

"Във връзка с публикациите в българските медии относно филма на Елена Мироненко „Една вяра, един език“ за разпространението на християнството сред славяните бихме искали да изясним следното: 

Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България", се казва в официална позиция на руското посолство у нас, публикувана на ФБ профила на дипломатическото представителство на Русия.

"Творческата инициатива, неподкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел", коментират от посолството.

Любопитен факт е, че позицията на руското посолство в България идва близо седмица след премиерата в Скопие, породила скандал у нас, както и твърдението, че филмът не изразява "позицията на официалната руска историография".

Все едно двете дипломатически мисии - в Скопие и София, са на две различни държава, а не на Руската Федерация, които явно я определят според интересите си към съответната страна.

Трябва да отбележим и факта, че в никъде не се споменава какво е официалната позиция на Москва по тези теми.

До момента няма реакция от официални български институции, както и на дежурните русофилски структури, които твърдят, че Русия е единствен защитник на нашите национални интереси.

Каква "компетентност" има сценаристката и режисьор на филма Елена Мироненко личи от официалната и биография: тя е завършила Педагогически институт в Семипалатинск и Евразийския национален университет. Преподава литература в Кузбаския областен колеж "Йосиф Кобзон".

Faktor.bg припомня, че Русия пусна провокативен документален филм, с поредната фалшификация, този път свързана със славянската писменост и нейните създатели - светите братя Кирил и Методи. В него България е изцяло изтрита от картата на славянската култура и писменост. Освен това филмът е пълен с исторически неистини, които изцяло обслужват руската имперска политика. За пореден път се правят внушения, че Русия е призвана да обедини всички славянски народи по света. 

"Една вяра, един език" е на режисьора Елена Мироненко и е създаден със съдействието на Руското посолство в Скопие. Във филма се твърди, че Македония е родината на славянската азбука, а братята Кирил и Методий нямат общо с България, която не е представена като книжовен и православен център на Балканите през 9-10 век, пише "Площад Славейков".

Посланието на "Една вяра, един език" е, че славянските народи трябва да се обединят под крилото на Русия – твърдение, което е изразено директно, но и без аргументи по отношение на претенциите, които Кремъл напоследък не веднъж изразява.

Това е вторият път през годината, в който Руското посолство в Северна Македония изразява напълно невярна позиция по отношение на българската история. На 24 май представителството на Москва публикува цитат на Владимир Путин в Twitter, в който се посочва, че Русия е получила писмеността си от "македонската земя", което е в пълно противоречие с историческата истина.

Беше честитен "държавният празник" на светите братя Кирил и Методий, с което се повториха думите на Путин от 2017 при срещата му с тогавашния държавен глава на Македония - Георги Иванов. Кремъл влезе в обяснителен режим и трябваше да уточнява, че македонската земя била фраза, използвана, за да се обозначи географско понятие.

Македония е историко-географска област на Балканския полуостров, която обхваща площ от близо 70 хиляди кв. км. Кирил и Методий са родени в Солун през IX век, а градът попада в границите на област Македония. Те създават глаголицата, а учениците им Климент и Наум са поканени лично в Плиска от княз Борис I. Той подкрепя книжовната им дейност и това е началото на трансформирането на глаголицата в кирилица, която се ползва за писменост от славянския свят.

Не обаче и според филма на Елена Мироненко, в който е показана карта на Югоизточна Европа от 9 век и България дори не е отбелязана на нея.

"Македония е родината на славянската азбука", гласи едно от твърденията на авторите в началото. На църковнославянски език, който тръгнал оттам – според филма били написани всички древни духовни текстове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония.

Кирил и Методий се описват като обединители на славяните, чието дело било да ги приобщят в един народ. Според авторите на филма тези славяни, които не вярват, че са част от един народ с един език, няма да бъдат допуснати до "царството небесно".

Москва намесва и темата за анексирания от Украйна полуостров Крим, като твърди, че най-важната част от пътя на светите братя бил престоят им в Херсон, който се намира там.

"Християните просветители стъпиха на земята на бъдеща Русия", чете текста актьорът Олег Кухарьов.

Според режисьора, руска писменост имало още преди глаголицата и в Херсон двамата братя се запознали с нея – това им било нужно за създаване на новата азбука. Така Кирил и Методий поставили лично корените на "Третия Рим" – Москва.

"Една вяра, един език" разказва и за учениците на братята - Климент и Наум, които основали първия голям славянски университет в Охрид. Отново не е споменат княз Борис I и активната му дейност в подпомагане на делото им.

"От Охрид тръгва православната вяра, обединила славянските народи – руснаци, украинци, беларуси, българи, сърби и македонци", казват авторите.

Плиска е спомената само веднъж, защото Климент и Наум "минават" оттам. В същото време вървят кадри с текста на "Азбучната молитва" на Константин Преславски, която е на старобългарски език.

Появява се още едно спорно твърдение – че покръстването и християнизацията на русите е най-важното събитие в историята на славянството. Нищо че се е случило над 120 години след покръстването в България. Руски свещеник казва, че киевският княз Владимир отхвърлил папските посланици, които искали да проповядват католичеството - в България това било "проблем".

"Благата вест, дошла в Русия чрез Македония, после през 13 и 14 век се връща там с руски богослужебни книги и така се затваря кръгът на защита на славянските земи, осигурена от Русия. Кирил и Методий са изградили единството ни, а сега някой е обявил война на православните славянски народи", казва дикторът Кухарьов.

Методите на пропагандата са използвани най-вече в кадър с македонски свещеник, който изразява позиция Русия да приеме всички православни църкви и да осигури защита на целия православен свят.

В същото време България е спомената като съюзник на Германия в двете световни войни – "част от заговора за разделяне на славянството".

Филмът спечели голямата награда на 26-ия Международен филмов фестивал "Радонеж" в Москва преди месец. Той се провежда, както пише в официалния му сайт: с благословията на светлейшия патриарх на цяла Русия Кирил и на Федералния комитет на печата и масовите комуникации".