Съдебните заседатели по наказателния процес срещу Тръмп приключиха първия ден от обсъжданията

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Съдебните заседатели завършиха обсъждането на въпроса дали да осъдят Доналд Тръмп в първия наказателен процес срещу бивш президент на САЩ. Решение, което може да повлияе на изборите през ноември, на които републиканецът се опитва да се върне на власт.

12-те членове на журито в Ню Йорк заседаваха почти пет часа, преди съдията да ги изпрати у дома за през нощта.

Съдебните заседатели - чиято самоличност беше запазена анонимна от съображения за сигурност - работиха в отделна стая, оставяйки 77-годишния Тръмп и останалите членове на съда да чакат и да гадаят за евентуалното развитие на събитията.

Преди да бъдат разпуснати, съдебните заседатели поискаха да преразгледат показанията на двама свидетели, както и да чуят отново инструкциите на съдията за това как да тълкуват закона.

След седмици на показания от повече от 20 свидетели, пронизващият блясък на правния прожектор сега е изцяло насочен към дузина обикновени нюйоркчани.

"Трябва да оставите настрана всички лични мнения, които имате в полза или против обвиняемия" - каза съдия Хуан Мерчан, преди да ги изпрати на работа.

Обсъжданията не са ограничени във времето, но за оправдателна или осъдителна присъда е необходимо единодушие.

Ако само един от съдебните заседатели откаже да се присъедини към останалите, съдията ще трябва да обяви съдебен процес.

Тръмп е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документи, за да възстанови плащане от 130 000 долара, за да накара филмовата звезда за възрастни Сторми Даниълс да мълчи, когато нейният разказ за предполагаема сексуална среща е можел да застраши президентската му кампания през 2016 г. Прокурорите твърдят, че измамата е била мотивирана от заговор да се попречи на избирателите да узнаят за поведението му.

Ако Тръмп бъде признат за виновен, политическите последици далеч ще надхвърлят сериозността на обвиненията, тъй като, едва пет месеца преди президентските избори на 5 ноември, кандидатът ще стане и осъден престъпник.

Съдията инструктира Тръмп, че ще трябва да остане в сградата на съда в очакване на присъдата. В отговор Тръмп излезе извън съдебната зала, за да направи гневно изявление пред журналисти, в което нарече ситуацията "много позорна".

"Тези обвинения са фалшифицирани", каза Тръмп, заявявайки, че "Майка Тереза не би могла да победи тези обвинения". /БГНЕС