Сана Марин към Зеленски: В сърцата ни вече спечелихте войната

Сана Марин

Сана Марин

Министър-председателят на Финландия Сана Марин заяви на президента Володимир Зеленски и на народа на Украйна, че "в нашите сърца вие вече сте победили". Марин направи коментара по време на изненадващо посещение в Украйна в петък - второто за нея, където заедно със Зеленски положиха цветя на мемориала на украинците, загинали в защита на родината си по време на руската война.

Финландският премиер, който се готви за общи избори в началото на април сподели пред медиите, че е посетила военна болница в Киев, където се е срещнала с украински войници.

Финландия подготвя 14-ия си пакет от помощи за Украйна и въпреки че повечето подробности се пазят в тайна, външното министерство отделно съобщи че Финландия ще отпусне допълнителни 29 млн. евро за хуманитарна помощ по линия на Световната продоволствена програма, както и ще насочи средства към уязвимите хора и по-специално към хората с увреждания.

На пресконференция в Киев в петък следобед президентът Зеленски заяви, че "финландците разбират през какво преминава Украйна във връзка с Русия", а Марин подчерта, че Финландия е единна в подкрепата си за каузата на Украйна. "Това е наистина важно да проведем дискусия лице в лице за ситуацията в Украйна. Украйна се нуждае както от хуманитарна, така и от финансова подкрепа, и най-вече оръжия и по-тежко въоръжение", заяви финландският премиер.

Сана Марин пътува до Киев, придружена от министъра на околната среда Мария Охисало. Двойката пристигна с влак и беше посрещната на гарата от заместник-министъра на външните работи на Украйна.

Според министерството на околната среда в Хелзинки, Охисало използва посещението за да "подготви сътрудничеството за отстраняване на големите екологични щети причинени от агресивната война на Русия".

Екологичните щети в Украйна са описани като "мълчалива жертва" на войната, като по официална информация 1,24 млн. хектара природна

резерватна територия, засегнати през първата година на конфликта; и 3

милиона хектара гори, като 450 000 хектара са засегнати от или в зоните на бойните действия.

През юли 2022 г. Скандинавската зелена банка Nefco, собственост на петте скандинавски държави, стартира програмата "Зелено възстановяване за Украйна", за да подкрепи украинските общности да възстановят критичната инфраструктура по екологично устойчив начин.

Дания, Финландия, Норвегия и Швеция предоставиха първоначални средства в размер на 28 млн. евро, а ЕС предостави първоначално 50 млн. евро за програмата./БГНЕС