Санду обвини Русия в нарушаване на въздушното пространство на Молдова


Президентът на Молдова Мая Санду осъди "нарушаването на въздушното пространство на Молдова от руска ракета". Тя заяви, че неутралният статут на страната ѝ не означава, че не трябва да изгражда защитни съоръжения, за да осигури безопасността на народа си. Русия не е коментирала обвиненията за нарушаване на молдовското въздушно пространство.

"Остро осъждам нарушаването на въздушното пространство на Молдова от руска ракета. Молдова заслужава мир и сигурност и ние ще предприемем всички необходими стъпки, за да ги постигнем", написа Санду в Twitter.

Първоначално за нарушаването на молдовското въздушно пространство съобщи главнокомандващият на украинските войски Валерий Залужний. По-късно молдовското министерство на отбраната потвърди, че въздушното пространство е било нарушено от ракета, летяща към Украйна. Министерството не уточнява на коя държава може да е принадлежал снарядът. Руският посланик Олег Васнецов е извикан в молдовското външно министерство. Руският говорител Дмитрий Песков не коментира информацията, а руското министерството на отбраната не реагира по никакъв начин на съобщенията, пише БГНЕС