САЩ: Дълбоко сме обезпокоени от отношението на Русия към лишения от свобода Навални

Алексей Навални

Алексей Навални

Съединените американски щати са дълбоко обезпокоени от отношението на руското правителство към лишения от свобода Алексей Навални, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Руските затворнически власти са се намесили в подготовката на защитата на Навални и в комуникацията с адвоката му, каза Прайс в изявление. Той сподели допълнително, че Навални многократно е бил поставян в изолатор за незначителни предполагаеми нарушения, съобщи Ройтерс.

Според Прайс отношението към Навални е "доказателство за политически мотивиран тормоз", и повтори призивите на САЩ за незабавното му освобождаване.

Навални излежава присъда от 11 години и половина. Той твърди, че всички обвинения срещу него са изфабрикувани.

В четвъртък Навални заяви, че затворническите власти го лишават от правото му на адвокатска тайна, тъй като цялата кореспонденция с правния му екип вече подлежи на тридневни проверки от страна на персонала на затвора.

Пишейки в Туитър, критикът на Кремъл заяви, че администрацията на затвора е отказала да му съобщи причините за този ход. Сега той общува с адвокатите си през "двойно пластмасово стъкло с решетки отвътре". /БГНЕС