САЩ и АСЕАН призоваха за незабавно прекратяване на войната в Украйна

Да се осигури бърз, безопасен и безплатен достъп до хуманитарна помощ

Страните от АСЕАН: Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Филипините, Бруней, Виетнам, Лаос, Бирма, Камбоджа

Страните от АСЕАН: Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Филипините, Бруней, Виетнам, Лаос, Бирма, Камбоджа

САЩ и страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) подчертаха в съвместно изявление "важността на незабавното прекратяване" на военните действия в Украйна. Това се посочва в текста на документа, разпространен след срещата на върха САЩ-АСЕАН, проведена във Вашингтон.

„По отношение на Украйна, както и по отношение на всички държави, ние продължаваме да подчертаваме нашето уважение към суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост“, се казва в изявлението.

„Ние подчертаваме важността на незабавното прекратяване на военните действия и създаването на условия, които позволяват мирно уреждане“, казаха САЩ и страните от АСЕАН.

„Подкрепяме усилията на генералния секретар на ООН, насочени към намиране на мирен изход от ситуацията“, подчертаха участниците в срещата.

„Призоваваме също за улесняване на бърз, безопасен и безплатен достъп до хуманитарна помощ за тези в Украйна, които се нуждаят от нея, както и за защита на цивилни, хуманитарни работници и тези в уязвими ситуации“, се казва още в документа. /БГНЕС