САЩ: Необходима е предпазливост относно пълна забрана на руската енергия


Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в четвъртък по време на брифинг на срещата на Световната банка и Международния валутен фонд, че е необходима предпазливост по отношение на пълната забрана на руската енергия, тъй като ефектите могат да бъдат обратни.

"Искаме да навредим на Русия, но пълна енергийна забрана очевидно би повишила световните цени на петрола. Това би имало пагубно въздействие върху Европа и други части на света“, сподели Йелън, добавяйки, че "против очакванията на здравия разум, това би могло да има слабо отрицателно въздействие върху Русия, защото Русия ще се възползва от по-високите цени като цяло, дори ако изнася по-малко енергия.

Йелън каза, че фокусът на западните съюзници трябва да бъде върху намаляването на "постъпленията от продажби на петрол и газ" за Русия. "Мисля, че това наистина е правилната цел на едно такова ембарго. Ако можем да намерим начин да направим това, без да навредим на целия свят чрез по-високи цени на енергията, това би било идеално. И това е въпрос, който всички се опитваме да преодолеем заедно“, каза тя.

Министърът на финансите на САЩ говори, докато членовете на ЕС обсъждат забраната за внос на руски петрол в отговор на войната в Украйна и доказателствата за зверства, извършени от руски сили срещу цивилни през първите шест седмици от конфликта. Забраната на ЕС за внос на руски газ е още по-трудна политически и икономически, но може да бъде обсъдена на по-късен етап.

Освен това Йелън отбеляза, че САЩ и съюзниците им са се съгласили да наложат повече санкции срещу Русия.

Тя също така каза, че разходите за възстановяване в Украйна ще бъдат "огромни", като подчерта, че руската военна инвазия в страната постави много страни в дългово бедствие.

Йелън призова страните, които все още не са осъдили инвазията на Русия в Украйна, да направят това и да избегнат нарушаването на санкциите, наложени на Москва.

Тя потвърди, че Съединените щати ще предоставят на Украйна още 500 милиона долара пряка икономическа помощ, за да могат да продължат ключовите правителствени дейности и да избегне влошаване на хуманитарната криза.

Байдън: Въоръжение за Украйна за 800 млн. долара и 500 млн. икономическа помощ
Министърът на финансите на САЩ заяви, че е решена да работи чрез групата на 20-те големи икономики (Г-20) за справяне с трудностите, породени от инвазията на Русия в Украйна, въпреки нейното и на няколко други западни официални лица напускане на вчерашната финансовата среща на Г-20 в момента, когато говореше руския представител.

Йелън, Пауъл и Бейли напуснаха срещата на Г-20 в знак на протест срещу руската делегация
"Мисля, че търсихме начин да изразим неодобрението си, като същевременно признаваме, че имаме много работа за изпълнение“, каза Йелън на днешната пресконференция.

Според нея Международният валутен фонд и Световната банка не са предназначени да се справят с множеството кризи, с които се справят сега, включително последиците от войната на Русия в Украйна и пандемията от Covid-19.

"Изправени сме пред предизвикателства, които сега ще изискват инвестиции в мащаб, с който една международна институция не може да се справи сама, като изменението на климата“, каза Йелън и добави, че "само инвестициите по отношение на изменението на климата ще достигнат трилиони и трилиони долари".