САЩ призоваха Сърбия да изтегли струпаните войски от границата с Косово

Целта на сръбското натрупване все още не е ясна, но това е повод за безпокойство, заяви Джон Кърби

Джон Кърби

Джон Кърби


Белият дом съобщи, че е открил голямо струпване на сръбски сили на границата с Косово и призова Белград да ги изтегли, за да избегне дестабилизиране на ситуацията след смъртоносните сблъсъци.

Убийството на косовски полицай и последвалата престрелка в манастир в село близо до сръбската граница в неделя, 25 септември белязаха една от най-тежките ескалации на напрежението между двете страни от години.

„Ние наблюдаваме голямо сръбско военно разполагане по границата с Косово“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби на брифинг, предаде АФП. „Това включва безпрецедентно модерна сръбска артилерия, танкове, механизирани пехотни части. Вярваме, че това е много дестабилизиращо развитие.“

Кърби добави: „Призоваваме Сърбия да изтегли тези сили от границата. Целта на сръбското натрупване все още не е ясна, но това е повод за безпокойство."

НАТО ще "увеличи присъствието" на своите мироопазващи сили, известни като КФОР, припомни Кърби.

Трима сръбски въоръжени мъже бяха убити в продължилата часове престрелка с косовската полиция, след като нападнаха патрул край село Банска и по-късно се барикадираха в православен манастир в село Банска, припомня БГНЕС.

Милан Радойчич, заместник-председателят на „Сръбска листа“ и приближен на Вучич, по-късно призна, че е ръководил терористичната група, която се сблъска с косовската полиция.

Кърби каза, че атаката е била на "много високо ниво на сложност", включваща жива сила, превозни средства, оборудване и обучение.

„Това е притеснително. Не изглежда просто като група момчета, които са се събрали, за да направят това“, подчерта той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова сръбския президент Александър Вучич за „незабавна деескалация и връщане към диалог“, уточни говорителят на Белия дом.

В съобщение, публикувано от Държавния департамент на САЩ, се казва, че Блинкен и Вучич са обсъдили значението на предприемането на „незабавни мерки за деескалация на напрежението с Косово след насилието и смъртта на полицейски сержант от Косово".

"Секретарят подчерта, че тези, които са отговорни за атаките, които сега са в Сърбия, трябва да бъдат подведени под отговорност", се добавя в съобщението.

Междувременно американският дипломат изрази подкрепата си за действията на КФОР и ЕУЛЕКС.

Отбелязвайки, че "инциденти като тези край манастира Банска представляват неприемливи предизвикателства за КФОР и международната общност", Блинкен приветства засиленото присъствие на КФОР и решението на Северноатлантическия съвет да разреши разполагането на допълнителни сили.

Относно разговора с Блинкен, Вучич коментира, че американският представител е споменал някои възможни мерки, насочени срещу Белград, след терористичната атака срещу косовската полиция.

„Блинкън също говори за някои мерки, аз казах, че съм против“, заяви Вучич, цитиран от „Нова“.

Терористите, които успяха да избягат след атаката срещу полицията, се намират в Сърбия и поради това призивът на САЩ е насочен в тази посока.

От своя страна съветникът по националната сигурност Джейк Съливан разговаря с премиера на Косово.

Курти благодари за подкрепата, която Вашингтон оказва на Косово за националната сигурност на страната.

Чрез публикация в платформата X косовският премиер описа разговора със Съливан като „окуражаващ“, като посочи, че е поискал „увеличена помощ срещу военните планове на Сърбия“.

„Уверих Съливан в непрекъснатото сътрудничество на косовската полиция с КФОР и че нашият ангажимент да защитаваме всички граждани е непоколебим“, подчерта Курти.

Премиерът на Албания Еди Рама също реагира след призива на Белия дом за незабавна деескалация.

„Албания се присъединява към призива на правителството на САЩ за незабавна деескалация на границата между Косово и Сърбия. Призовавам ръководството на Косово и Сърбия да действа с отговорност и благоразумие“, написа първоначално той в социалната мрежа „Х“.

Според Рама Албания е ангажирана със "сигурността и стабилността на Косово", пише БГНЕС