САЩ: Русия може да планира употреба на биологично оръжие в Украйна

Дезинформацията за американски разработки в Украйна може да е прикритие за действия на Кремъл

Бони Дженкинс

Бони Дженкинс

Руското нахлуване в Украйна засили опасенията на САЩ, че правителството на Владимир Путин може да употреби биологично оръжие. Това заяви в Женева американският заместник-държавен секретар по контрола над оръжията и международната сигурност Бони Дженкинс, цитирана от VoA.

„Тяхната биологична програма винаги е предизвиквала безпокойство“, посочва Дженкинс.

Подозренията относно намеренията на Кремъл са се засилили след внушенията от страна на Москва, че САЩ разработват биологични оръжия в Украйна. Зад подобна дезинформация Русия може да скрива собствените си действия, насочени към превръщането на инфекциозните заболявания в оръжие, подчертава Бони Дженкинс.    

„Докато продължават непровокираната си инвазия в Украйна и правят такива изявления, винаги има вероятност да се възползват (от дезинформацията като прикритие)“, отбелязва тя в интервю за Bloomberg News.

Дженкинс пристигна в Женева, за да участва в триседмична конференция, посветена на Конвенцията за забрана на биологичните оръжия.

Тя казва още, че една от целите на конференцията е конвенцията да прекрачи в 21 век, защото коронавирусната пандемия е привлякла вниманието на хората към риска от използването на заразите като оръжие.

Превод Faktor.bg