САЩ санкционираха бившия специален прокурор на РСМ Катица Янева


Американският държавен департамент включи в черния списък бившия специален прокурор Катица Янева и кмета на община Карпош Стевко Якимовски. По повод на отбелязването Държавният департамент заяви, че с действията си двамата мъже са подкопали върховенството на закона и доверието на обществото в демократичните институции.

"В служебното си качество на бивш специален главен прокурор в Северна Македония Янева е участвала в корупционни практики, включително е използвала политическото си влияние и служебната си власт за лични облаги. Съществува надеждна информация, че Янева е поискала и получила подкуп, за да повлияе на прокуратурата под нейно ръководство. В официалното си качество на кмет на община Карпош, Северна Македония, Якимовски е участвал в корупционни практики, включително като е използвал служебното си положение, за да се намесва в процесите на градско развитие и възлагане на обществени поръчки с цел облагодетелстване на себе си и на свои приближени."

Тези вписвания потвърждават ангажимента на Съединените щати да подкрепят върховенството на закона и да укрепват демократичните институции на Балканите. Министерството ще продължи да използва всички налични правомощия, за да насърчава търсенето на отговорност от корумпираните участници в региона и в световен мащаб, пише БГНЕС