Сенатори от САЩ предупреждават Русия, че ще влезе във война с НАТО, ако използва ядрено оръжие в Украйна


Русия ще влезе "във война с НАТО", ако използва ядрено оръжие в Украйна, е  заявил американски сенатор, цитират от Sky News.

Републиканецът Линдзи Греъм e отправил предупреждението заедно със сенатора демократ Ричард Блументал на съвместна пресконференция.

Те внасят резолюция в Конгреса, е съобщил Греъм, в която се заявява, че ако Русия, Беларус или руски пълномощник взриви ядрено устройство в Украйна, за да спре контраофанзивата или да се опита да сломи волята на украинския народ, "такава атака трябва да се счита за атака срещу самото НАТО“.

"Такава детонация би облъчила голяма част от Европа, включително съюзниците на Америка в НАТО", е заявил той.

Греъм обвини Русия в "извършване на военни престъпления със стероиди".

"Сенатор Блументал и аз искаме да уведомим всички в този конгрес, че заплахата от използване на ядрено устройство от Русия е реална и най-добрият начин да я възпрем е да им дадем яснота какво ще се случи, ако направят това – те ще влязат във война с НАТО“.

Той също така е добавил, че взривяването на атомната електроцентрала (Запорожката АЕЦ) с цел създаване на хаос "може да се счита за атака срещу НАТО“ – ясна препратка към трайните страхове от инцидент в ядрения обект в Запорожие.