"Шеврон" очаква растеж на доставките на втечнен газ за Европа поради силното търсене и високите цени


Американската петролна компания "Шеврон" (Chevron Corp) очаква високите цени на втечнения природен газ в Европа да привлекат по-голямата част от износа на втечнен природен газ от САЩ в краткосрочен план, заяви висш изпълнителен директор на компанията пред агенция Ройтерс.

Европа е решена да се откаже от вноса на руски газ след нахлуването на Москва в Украйна, ход, който отвори вратата за доставчици от САЩ. Европейските ангажименти за изграждане на терминали за внос и съоръжения за регазификация на LNG показва, че търсенето в региона на втечнен газ от САЩ може да продължи.

"Видяхме голямо увеличение на търсенето от страна на европейски клиенти, така че се приспособяваме към това“, посочи Колин Парфит, който ръководи операциите по доставка, тръбопроводи и търговия на "Шеврон".

Европа "няма да се върне към същите газови потоци от Русия, както правеше преди", каза още той по време на интервю в Лондон.

Chevron е голям производител на природен газ в световен мащаб, изпомпвайки през миналата година над 7,5 милиарда кубически фута на ден, като повече от половината от производството на газ от компанията се извършва в Съединените щати и Австралия.

Компанията също произвежда втечнен природен газ в Австралия и Ангола и наскоро се наложи в бизнес с LNG в САЩ чрез споразумения за покупка с производителите на втечнен природен газ Cheniere Energy Inc и Venture Global LNG.

Съединените щати са най-големият производител на газ в света с производство от близо 99 милиарда кубически фута на ден, но тъй като потреблението е по-ниско - или около 89 млрд. куб. фута, има място за нарастване на износа с разширяване на производството.

"Търсенето на газ в Съединените щати е приблизително непроменено. Това, което расте в САЩ, е търсенето на втечнен газ износ“, каза Парфит.

Според него производството на нефт и газ на Chevron в Пермския басейн, най-доброто петролно находище в САЩ, се е увеличило със 7% през първата половина на 2022 г. спрямо същия период преди година и се очаква да нарасне с 15% за цялата текуща година.

Chevron също така проучва възможности за "комерсиализиране" на повече газ от находище в Източното Средиземноморие, край бреговете на Израел, или чрез съществуващи тръбопроводи, или чрез някои алтернативи за втечнен природен газ, каза той, цитиран от БНР.