Швеция: Позицията ни към ПКК е кристално ясна - тя е в списъка на терористичните организации на ЕС

Магдалена Андершон и Реджеп Ердоган

Магдалена Андершон и Реджеп Ердоган

Премиерът на Швеция Магдалена Андершон увери, че страната ѝ няма да бъде безопасно убежище за терористи,  а от 1 юли в страната ѝ влиза в сила още по-строг антитерористичен закон, с по-широк обхват и наказателни мерки. Тя каза това в отговор на опасенията на Турция, която заплаши да наложи вето на кандидатурите на Швеция и Финландия в НАТО заради подслоняване на активисти на ПКК.

В съвместно изявление с генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг тя подчерта:

"Швеция осъжда тероризма възможно най-категорично. Ние сме ангажирани недвусмислено с борбата срещу тероризма във всички негови форми и проявления. Ние ще бъдем и изцяло ангажирани с политиките срещу тероризма на НАТО и активно ще участваме в усилията в тази насока. Позицията ни към ПКК е кристално ясна - тя е в списъка на терористичните организации на ЕС и се разглежда по същия начин и в Швеция". 

По повод повдигнатия въпрос за екстрадиция на активисти от ПКК, тя заяви, че въпросът се решава бързо и внимателно с шведската правна рамка и в съответствие с европейската конвенция.

Премиерът Андершон определи разговорите си в събота с турския президент Ердоган като конструктивни и изрази надежда, че диалогът може да приключи успешно в най-близко бъдеще, дори още преди срещата на върха на НАТО.