Си Дзинпин: Вашингтон и Пекин постигнаха напредък и споразумения по конкретни въпроси

Антъни Блинкен и Си Дзинпин

Антъни Блинкен и Си Дзинпин


Китайският президент Си Дзинпин заяви на висшия американски дипломат Антъни Блинкен, че се надява посещението му да има "положителен принос" за подобряване на връзките между Пекин и Вашингтон, съобщават държавните медии, цитирани от АФП.

"Взаимодействието между държавите винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност. Надявам се, че с това посещение министър Блинкен ще допринесе положително за стабилизирането на отношенията между Китай и САЩ", цитира държавната телевизия CGTN думите на Си пред държавния секретар на САЩ.

По време на посещението на държавния секретар в Пекин Китай и САЩ са постигнали напредък и споразумения по редица въпроси, "което е много добре", заяви китайският президент Си Дзинпин на среща с ръководителя на американската дипломация.

"Китайската страна изложи позицията си и двете страни се съгласиха да изпълнят съвместно консенсуса, постигнат от мен и президента на САЩ Джо Байдън в Бали (в кулоарите на срещата на върха на Г-20 през 2022 г.). Двете страни също така постигнаха напредък и споразумения по някои конкретни въпроси, това е много добре", заяви Си Дзинпин.

Днес президентът Си Дзинпин прие Антъни Блинкен за разговори в Пекин, с което завършиха двудневните дискусии на високо равнище между държавния секретар на САЩ и китайски официални лица.

Посещението на Блинкен е пътуването на най-високо ниво на американски служител в Китай от близо пет години насам, когато връзките между двете най-големи икономики в света са силно обтегнати.

Си, най-могъщият китайски лидер от десетилетия насам, се срещна с Блинкен в Голямата зала на народа в столицата малко след 16:30 ч. (08:30 ч. по Гринуич), съобщиха китайските държавни медии и американски служители.

Срещата се състоя, след като Блинкен проведе повече от 10 часа разговори в продължение на два дни с други високопоставени служители.

Блинкен подчерта значението на отговорното управление на конкуренцията между САЩ и КНР чрез открити канали за комуникация, за да се гарантира, че конкуренцията не преминава в конфликт.

Блинкен ще се обърне към репортерите, преди да отпътува от Китай по-късно в понеделник.

Представители на САЩ заявиха, че се надяват посещението на Блинкен да донесе повече стабилност, ако не и пробив, между Вашингтон и Пекин.

По време на разговорите с държавния секретар на САЩ в Пекин Ван Йи, ръководител на Бюрото на Комисията на Китайската комунистическа партия (ККП), поиска от Вашингтон да спре да говори за "китайската заплаха", да отмени "незаконните" санкции срещу КНР и да не възпрепятства технологичното развитие на Китай, съобщава БГНЕС