Сигурността на НАТО е застрашена от липсата на инвестиции в отбраната

Неуспехът на държавите-членки на НАТО да харчат повече за отбрана може да застраши способността им да се защитават и възпират агресия, предупреди ръководителят на Военния комитет на НАТО, докато алиансът прекроява плановете си преди срещата на върха във Вилнюс през юли.

„Ако страните от алианса се нуждаят от повече време и продължават да отделят по-малко пари, това ще окаже влияние върху достигането на идеалната ситуация“, коментира адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, пред репортери в Брюксел след среща на алианса.

Миналия месец на съюзниците от НАТО беше представен първият план от актуализираните планове за отбрана и възпиране на алианса, които излагат регионалните сценарии и готовността на въоръжените сили във всички области – сухопътна, въздушна, морска, кибернетична и космическа. Целта е да се гарантира сигурността, че алиансът е способен да се защитава, ако бъде атакуван.

Както EURACTIV съобщи по-рано, плановете ще бъдат приети на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, след като членовете дадоха своята политическа зелена светлина миналата година в Мадрид.

Този ход идва, след като членовете на НАТО обещаха да инвестират 2% от БВП в отбраната през 2014 г., но девет години по-късно мнозинството от тях все още не изпълняват обещанието.

„Способността за изпълнение на плановете е резултат от инвестицията, наличните сили в точния брой и в необходимата готовност, както и способностите“, каза Бауер.

Способността на съюзниците от НАТО да възпират агресия и да защитават своята територия и един милиард граждани „е резултат от повече набиране на хора, обучение и инвестиции“, продължи той.

Въпреки това, „независимо дали ни харесва или не, това ще отнеме време“, каза Бауер.

На срещата на върха през юли членовете на НАТО се очаква да „се съгласят с нов ангажимент за инвестиции в отбраната, като 2% не са таван, който се стремим да достигнем, а 2% от БВП е минимумът, който трябва да инвестираме в нашата отбрана“, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  преди срещата в сряда.

Сегашните 31 съюзници от НАТО работят върху създаването на нов „План за действие на НАТО за производство за отбраната“, каза Столтенберг.

Както EURACTIV съобщи миналия месец , планът има за цел да определи насоки за производството на оборудване и да изпрати сигнал до индустрията за увеличаване на производствения капацитет.

Планът ще „гарантира, че НАТО ще продължи да разполага със способностите, от които се нуждаем. Имаме нужда от тези инвестиции и производствен капацитет сега и в по-дългосрочен план“, каза Столтенберг.