Силно земетресение в Перу – 7.2 по Рихтер

Дълбочината на земетръсното огнище е 240 километра

илно земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер разтърси югоизточно Перу в четвъртък, съобщи Геоложката служба на САЩ, местните власти добавиха, че няма загинали или ранени.

Земетресението е станало в 7:02 сутринта местно време (12:02 GMT), на дълбочина от 218 километра. Националният сеизмологичен център на Перу съобщи, че трусът е бил с магнитуд 6,9 и дълбочина от 240 километра. Епицентърът му беше на 20 километра североизточно от град Азангаро, близо до езерото Титикака на границата с Боливия. Перуанските власти съобщиха, че земетресението е причинило ударна вълна, усетена в югозападните региони, граничещи с Чили.

„За момента, като се има предвид нивото на интензивност на повърхността, не би трябвало да причинява повече щети от страх“, каза пред радиостанцията RPP Ернандо Тавера, директор на Института по геофизика на Перу. "Когато трусът е по-дълбок, има по-малко разклащане на земята." Перу, което се намира на Огнения пръстен, е засегнато всяка година от най-малко 400 забележими труса. Огненият пръстен е област с висока вулканична и сеизмична активност източната и западната части на Тихия океан, граничещи съответно с двете Америки и Източна Азия. /БГНЕС, АФП