Скопие отказа руско консулство в Битоля

Провокират нашия отговор, който, разбира се, ще последва, заплашиха от руското МВнР

Властите на Северна Македония са уведомили официално Москва, че оттеглят съгласието си за учредяване на почетно консулство на Русия в Битоля, съобщават на официалния сайт на руското МВнР, като уточняват, че не са получили мотиви за това решение, предаде "Фокус".

В коментара на дипломатическото ведомство по случая се казва че „няма съмнение, че това отново е политически натоварен, враждебен жест. Поредната атака срещу нас има за цел да задълбочи разрива в руско-северномакедонските отношения, образуван на базата на зависимото поведение на Северна Македония,за да се демонстрира сляпата лоялност на тази балканска страна към западните съюзници, тяхната политика на санкции и брутален натиск върху Русия“.

„Жалко е, че този път в жертва на антируския курс на Скопие е принесена институцията на почетните консули, които помагат за развитието на междуличностните контакти, оказват подкрепа на хората и бизнеса. Явно не се интересуват много от собствените си интереси и провокират нашия отговор, който, разбира се, ще последва“, подчертават от руското МВнР.