След изпускането на вода от АЕЦ „Фукушима“ Китай спря вноса на морски продукти от Япония

МААЕ даде разрешение за операцията

АЕЦ „Фукушима“, снимка: архив

АЕЦ „Фукушима“, снимка: архив

Китайските митнически власти заявиха, че Пекин спира вноса на всички морски продукти от Япония с незабавен ефект, предаде Дарик с позоваване на Киодо и АП. Това се случва малко след като Токио започна да изхвърля обработена радиоактивна вода в Тихия океан от опустошената атомна електроцентрала "Фукушима".

Китайското външно министерство остро осъди този ход, като го нарече "изключително егоистичен и безотговорен акт".

Очаква се изхвърлянето на вода да продължи около 17 дни – става дума за около 7800 куб.м. вода от централата, съдържаща тритий - радиоактивно вещество, което е опасно само в силно концентрирани дози.

"Китай категорично се противопоставя и твърдо осъжда (това решение). Той изразява официален протест пред Япония, като изисква от нея да сложи край на това неразумно действие", заяви говорител на китайското външно министерство, цитиран от Франс прес. "Океанът е обща собственост на човечеството", подчерта Пекин, като добави, че изпускането на замърсена вода от АЕЦ "Фукушима" "е изключително егоистично и безотговорно действие, което пренебрегва международния обществен интерес".

"Японското правителство не е доказало легитимността" на тези изхвърляния, "нито че те са безвредни за морската среда и човешкото здраве", добави китайското външно министерство.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която наблюдава операцията по изпускането на водите, даде през юли разрешение за провеждането ѝ, след като прецени, че проектът е в съответствие с международните стандарти за безопасност и че ще окаже "незначително радиологично въздействие върху населението и околната среда".