Според руското посолство премиерът е "чиновник", който няма право да критикува Митрофанова

Посолството на Русия в България излезе с изявление във връзка с изказването на българския министър-председател Кирил Петков, че ще има дипломатически отговор към изявлението на руския посланик.

„Недопустимо е чужд посланик да говори под една или друга форма от името на българския народ”, каза той днес по време на брифинг в Министерския съвет.

От посолството на Русия заявиха, че посланик Елеонора Митрофанова е изразила собствената си гледна точка, „основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на руските въоръжени сили в Украйна”.

Дипломатическото представителство твърди, че е „недопустимо чиновции на дадена държава, независимо от техния ранг или официално положение, да критикуват публично посланика на Руската федерация под каквато и да е форма за оценката му на събитията, които се случват в приемащата държава”.

Реакцията на българското правителство дойде, след като руският посланик в София Елеонора Митрофанова заяви в ефира на телевизионния канал "Русия 24", че българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на управляващите срещу Русия.

Според Митрофанова "народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна”.

Реакция по темата имаше и от страна на българския външен министър Теодора Генчовска, която заяви, че „последните изявления на госпожа Митрофанова са вмешателство във външната политика на страната”.

Публикуваме пълния текст на позицията на посолството на РФ в България, публикувана в социалните мрежи:

„Във връзка с изявлението на министър-председателя на Република България относно "недопустимостта под каквато и да е форма посланик на чужда държава да се изказва от името на българския народ срещу българското правителство", бихме искали да уточним следното:

На 21 март т.г. в интервюто си за руския телевизионен канал "Русия-24" посланикът на Русия в България изрази своята гледна точка, основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на руските въоръжени сили в Украйна. Не са правени изявления "от името на българския народ" срещу правителството.

Смятаме за недопустимо чиновници на дадена държава, независимо от техния ранг или официално положение, да критикуват публично посланика на Руската федерация под каквато и да е форма за оценката му на събитията, които се случват в приемащата държава. Това е в пряко противоречие с духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.”