Сръбската полиция задържа над 200 нелегални мигранти при границата с Унгария

Акция с участието на 800 полицаи

Сръбската полиция проведе масирана акция срещу трафика на хора близо до границата с Унгария. В района на град Суботица 200 нелегални имигранти бяха задържани заедно с оръжие и боеприпаси, принадлежали на трафикантите, предаде БНР.

Акцията с участието на около 800 полицаи е започнала в ранните сутрешни часове в гористите местности край Суботица на площ около 6800 хектара. Силите на реда са задържали 200 мигранти.

Иззето е оръжие и боеприпаси, съобщи Ивица Ивкович, началник на полицейското управление в града. Той окачестви резултатите като повече от добри.

Конфискувани са 8 автоматични пушки, карабина, 2 пистолета, множество боеприпаси с различен калибър, както и 12 устройства за радио връзка, използвани за укриване на хора.

При акциите в предишните дни са изпращани в приемни центрове между 70 и 100 мигранти.

Много мигранти пресичат границите, използвайки мрежи от каналджии, които понякога са въоръжени и често възникват престрелки между престъпни групи. Западнобалканският маршрут през Турция, България, Северна Македония и Сърбия остава основният миграционен път към Европейския съюз, отбелязва агенция Ройтерс.

Сърбия, Унгария и Австрия поддържат съвместни гранични патрули, а Белград се ангажира да приведе визовите си политики в съответствие с тези на ЕС, за да спре потока от нелегални мигранти на запад през Западните Балкани.