Стив Банън е осъден на четири месеца затвор за неуважение към Конгреса

Застрашен е от още 15 години затвор

Стив Банън

Стив Банън

Стив Банън, бивш съветник на експрезидента Доналд Тръмп, днес беше осъден от американския съд на четири месеца затвор за отказ да сътрудничи на законодателите, разследващи нападението срещу Капитолия от 6 януари 2021 г.

През юли Банън беше признат за виновен по две обвинения в неуважение към Конгреса за това, че не е предоставил документи или свидетелски показания на комисията на Камарата на представителите, разследваща нападението от 6 януари 2021 г. Прокурорите поискаха шестмесечна присъда, а адвокатите на Банън - условна.

Съдията Карл Никълс разпореди също Банън, който беше ключов съветник на президентската кампания на републиканеца Тръмп през 2016 г., да плати глоба в размер на 6500 долара. Съдията разреши на Банън да отложи изтърпяването на присъдата си докато тече обжалването.

Прокурорът Джей Пи Куни заяви по време на изслушването, че Банън е избрал „да се подиграе на Конгреса". Той "не е над закона и именно това прави този случай важен", каза Куни.

68-годишният Банън беше главен стратег на Тръмп в Белия дом през 2017 г., преди да се стигне до разрив между двамата, който впоследствие беше преодолян.

Банън помогна за формулирането на десния популизъм "Америка на първо място" и твърдата опозиция срещу имиграцията, които помогнаха на Тръмп да спечели.

Той отказа да се обърне към съдията преди произнасянето на присъдата в петък.

Пред сградата на съда той произнесе пламенни речи, като на моменти протестиращите се опитваха да заглушат гласа му с викове "Предател!".

"Днес беше денят на моето осъждане от съдията", заяви Банън пред репортери. Но... на 8 ноември те ще имат присъда над нелегитимния режим на Байдън и, честно казано, над (председателя на Камарата на представителите) Нанси Пелоси и цялата комисия." - смята той.

Банън разполага с две седмици, за да подаде жалба - адвокатите му заявиха, че възнамеряват да го направят. Ако не успее да я подаде навреме, той е длъжен да се предаде на съд до 15 ноември.

Според комисията, Банън е разговарял с Тръмп поне два пъти в деня преди нападението, присъствал е на среща по планиране на нападението в хотел във Вашингтон и е заявил в десния си подкаст, че "утре ще се разрази адът".

По време на съдебния процес прокурорите призоваха само двама свидетели, докато екипът на защитата на Банън не призова нито един. Банън предпочете да не дава показания.

Ръководителите на комисията определиха осъждането на Банън като победа за върховенството на закона. По-рано Банън се опита да представи наказателните обвинения като политически мотивирани и се нахвърли върху Байдън и главния прокурор Мерик Гарланд, като същевременно заяви: "Прибраха грешния човек.".

Ръководената от демократите комисия е поискала свидетелски показания от десетки хора от обкръжението на Тръмп. Освен Банън прокурорите обвиниха бившия съветник на Тръмп в Белия дом Питър Наваро в неуважение към Конгреса за това, че не е изпълнил призовка от същата комисия, а датата на съдебния процес е 17 ноември. Наваро не се е признал за виновен.

По време на изслушването днес адвокатът на Банън Дейвид Шон заяви, че клиентът му е разчитал на съвета на адвокатите си да не се подчинява на призовката на Конгреса, след като Тръмп се е позовал на привилегията на изпълнителната власт - правна доктрина, която защитава някои комуникации на Белия дом от разкриване.

Никълс заяви, че е съгласен, че Банън трябва да получи известно признание за това, че е разчитал на юридически съвет, дори и той да е бил погрешен.

В същото време Никълс посочи, че Банън "не е представил нито един документ" или свидетелство пред Конгреса.

"Комисията от 6 януари има всички основания да разследва случилото се през този ден", каза Никълс и добави, че "пренебрегването на конгресните призовки издава липса на уважение" към Конгреса.

С произнасянето на присъдата в петък не се слага край на правните проблеми на Банън. През септември в щата Ню Йорк му бяха повдигнати обвинения за пране на пари и заговор, като прокурорите го обвиниха, че е измамил донори, даващи пари, за да помогнат за изграждането на обещаната от Тръмп стена по границата между САЩ и Мексико.

Банън, който не се е признал за виновен, може да бъде осъден на до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен по тези обвинения. /БГНЕС, Ройтерс