Стивън Пайфър: Тази война е трагична за Украйна, но и катастрофална за Русия

Путин може и да се опита да се задържи в отчаяна надежда, че все някак Русия би могла да се измъкне от тази наистина катастрофална ситуация

Владимир Путин

Владимир Путин

"Съединените щати и въобще Западът не се опитват да унищожат Русия, а да направят така, че руските военни да се махнат от Украйна. Целите ни в никакъв случай не отиват по-далеч. Но бих добавил, че да - в интерес на Съединените щати е да има ограничения за стратегическите ядрени оръжия на Русия и съответния контрол върху тях. Но по същия начин от голям интерес на Русия е да има ограничения за американските стратегически нападателни оръжия, както и от механизъм за потвърждаване на спазването им. Ползите са и за двете страни, но ако руснаците изиграят зле картите си, може да се стигне до крах на единствения останал договор за контрол над ядреното въоръжаване, а това не е в интерес на никого.", коментира пред БНР Стивън Пайфър - бивш заместник помощник държавен секретар за Русия и Украйна, преди това посланик в Киев и специален съветник на президента Бил Клинтън, сега - анализатор в "Brookings institution" и в Центъра за международна сигурност и сътрудничество в университета Станфорд:

"От гледна точка на Украйна питането е - колко дълго ще издържи икономиката й и колко може да продължи потокът от оръжия и боеприпаси, за да могат да поддържат достатъчни бойни способности украинците. Зависи много от Съединените щати и от Запада като цяло. А те казват: "Можем да поддържаме Украйна!" Към този момент ми се струва, че Западът е доста единен в това начинание. Повече, отколкото се очакваше преди няколко месеца. Това е отчасти и защото Европа изглежда ще се справи с енергийните удари от Русия по-добре от очакванията. Освен това смятам, че и от двете страни на Атлантика е ясно, че ако Русия спечели тази война, освен за Украйна, това би било лошо и за цялата трансатлантическата общност. Вероятно ще дойде време, когато хората ще започнат да се съмняват дали Западът трябва да продължи да помага на Украйна. Но засега това очевидно не е така. И вярвам, че Кремъл е изключително изненадан", смята Пфайфър.

"Способни ли са украинските въоръжени сили да изтласкат руснаците от Украйна, или поне до позициите им от 23 февруари - мисля, че е възможно, но не знам колко е вероятно. Защото това би означавало украинците да успеят да доведат докрай една наистина тежка контраофанзива. Съществува възможност в края на краищата да се стигне до патова ситуация, в която никоя от страните да не е в състояние да осъществи мащабен пробив. Това би предполагало да се стигне до преговори. Но нека пак да кажа - решението зависи само от украинците. А ролята на Америка и на Запада е или да им помогнем да изтласкат руснаците, или преговорите да са за приемливи за Киев условия", каза още той.

"Британският историк и професор по военни науки Лорънс Фридман излезе миналата седмица с тезата, че Русия фактически вече е загубила тази война. И че остава само Путин и обкръжението му да си дадат сметка за това. Напълно съм съгласен с професор Фридман. Тази война е трагична за Украйна, но и катастрофална за Русия. Мисля, че вече е ясно, че както и да свърши войната, на картата на Европа ще съществува суверенна и независима Украйна, и то доста по-голяма от остатъчната държава, която се е привиждала на Кремъл преди нахлуването на 24 февруари. Както и да свърши тази война, Русия ще е значително отслабена. Преди всичко във военно отношение - заради загубите им на жива сила и бойна техника. Военната им репутация е значително разклатена. Икономическите им загуби са огромни. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира свиване на руската икономика с 3,9 на сто тази година и с още 5,6 на сто през следващата. Геополитически Русия също губи - НАТО ще има вече 32 страни членки в началото на 2023-а - и то като последствие от нападението срещу Украйна. Така че, какъвто е да е изходът от войната, загубите за Русия ще са значително по-големи от това, което се надява да спечели. Колко време ще отнеме на Путин да го разбере? Не знам. Проблемът на Путин е, че поражението в тази война няма да е екзистенциално важно за Русия - украинската армия няма да тръгне към Москва - а за него самия, за политическото му дълголетие в Кремъл.

Предполагам, че дори да започне да осъзнава това, Путин може и да се опита да се задържи в отчаяна надежда, че все някак Русия би могла да се измъкне от тази наистина катастрофална ситуация, в която се оказа. Въпросът, който си задавам всъщност, е кога руското общество, елитът му, хората в кръга около Путин ще стигнат до извода, че това е бедствие, от което Русия трябва да се спаси. Когато това се случи, може би ще се появи истински шанс за преговори за край на тази война", прогнозира той.