Стотици хиляди в района на яз. "Новa Каховка" остават без питейна вода

Под вода остават десетки селища, Русия продължава да отказва достъп до завзетите райони за оказване на помощ.


Стотици хиляди хора в района на разрушения язовир "Нова Каховка" в Украйна са заплашени да останат без питейна вода.

Затова различни организации на ООН доставят в района бутилирана вода и санитарни пакети, съобщи Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар за хуманитарната помощ.

Нивото на водата в Херсонска област е спаднало, но под вода остават десетки селища, потопени след разрушаването на язовирната стена, за което и Украйна, и Западът обвиняват Русия.

На територията на областта вече е забранено ползването на вода от акваторията на Днепър заради високата степен на замърсяване. Въведена е и забрана за къпане, водопой на животни и улов на риба.

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път критикува реакцията на международните организации на случилото се в Украйна:

"Когато международните организации, които трябва да защитават живота на хората в глобален мащаб, не успяват да сформират и изпратят спасителна мисия на окупираната територия дори за седмица, когато някои световни субекти не се решават да излязат с ясни и остри изявления, които осъждат това поредно руско престъпление, тази слабост подхранва терористите, а равнодушието ги поощрява. Ние трябва да преодолеем това и ще го направим".

Зеленски отбеляза, че през вчерашния ден в Херсонска и Николаевска област са евакуирани над 3 хиляди души.

В същото време украинският представител в ООН Серхий Кислиця написа в Туитър, че Русия продължава да отказва достъп на световната организация до завзетите райони за оказване на помощ.  

Междувременно 15 вагона на товарен влак дерайлираха в руската Белгородска област. Това написа късно снощи в Телеграм губенаторът на областта Вячеслав Гладков.

По думите му няма жертви - влакът е бил празен. Причините за инцидента се изясняват.

Белгородска област, която граничи с Украйна - в последно време е подложена почти всекидневно на атаки и обстрели, като местните власти обвиняват за това украинците.