Световна акция "Свобода за Навални и всички политически затворници" в 27 страни, България не е сред тях

Световна акция "Свобода за Навални и всички политически затворници" ще се проведе на 21 и 22 януари в 27 страни: Австралия, Австрия, Армения, Белгия, Германия, Дания, Израел, Ирландия, Италия, Испания, Канада, Кипър, Киргизстан, Латвия, Литва, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Сърбия, САЩ, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция, Естония.

Акцията е в знак на протест против политическите репресии в Русия и е насрочена за годишнината от ареста на руския опозиционер Алексей Навални - "личният затворник на Путин".

Над 500 души са в затвора заради несъгласие с действията и идеологията на режима в Русия или заради религиозните си убеждения.

От началото на войната срещу Украйна политическите репресии в Русия се засилват, над 400 души са подсъдими заради антивоенните си позиции, броят на административните наказания надхвърля няколко хиляди, а броят на политически мотивираните арести - десетки хиляди.

Огромен брой хора са принудени да напуснат страната, пише kasparov.ru.

Глобалният протест демонстрира солидарност с всички, които са пострадали заради своята политическа и гражданска позиция.

Исканията на акцията са край на престъпната война и признаване на поражението на путинския режим, освобождаване на всички политически затворници, както и призив към правителствата на демократичните страни с искане за по-силен натиск върху ръководството на РФ.

Превод: Faktor.bg