Световни гиганти напускат Русия, късат бизнеса си с империята на Путин

Големи световни компании спират да доставките си за Русия, а други направо късат бизнеса си с империята на Путин. Крайната мярка е знак за солидарност с украинския народ и несъгласие с войната, която Кремъл предприе срещу Украйна.

"Боинг" спира доставките за руските авиокомпании

Американският авиационен гигант „Боинг” обяви, че спира подкрепата си за руските авиокомпании и дейността си в Москва.
"Преустановихме основните си операции в Москва и временно затворихме офиса си в Киев", заяви говорител на компанията.
"Преустановяваме също така услугите за доставка на резервни части и техническа поддръжка за руските авиокомпании. Докато конфликтът продължава, нашите екипи са съсредоточени върху осигуряването на безопасността на нашите сътрудници в региона".
Оттеглянето на „Боинг” от Русия идва в момент, когато американските медии съобщиха, че президентът Джо Байдън ще обяви забрана за руските самолети да използват въздушното пространство на САЩ.

ExxonMobil прекратява дейността си в Русия

Енергийната компания ExxonMobil обяви, че ще преустанови дейността си в Русия и ще прекрати по-нататъшните си инвестиции там.
В изявление на базираната в Тексас компания се казва, че тя ще се откаже от всички проекти, включително от голямото предприятие за добив на нефт и газ на остров Сахалин в руския Далечен изток.
"Предвид настоящата ситуация Exxon Mobil няма да инвестира в нови разработки в Русия", се казва в него.
"Осъждаме военните действия на Русия, които нарушават териториалната цялост на Украйна и застрашават нейния народ", добави компанията.
Преди това Exxon заяви, че има 1000 служители в Русия и че работи там от 25 години.
Решението следва подобни стъпки, предприети от страна на конкурентите на Exxon като Shell и BP.

Руски тв канал ще бъде премахнат от сателитната платформа Sky

Руският телевизионен канал RT може да бъде премахнат от цифровата сателитна платформа Sky TV в Обединеното кралство в рамките на 24 часа, съобщи вестник "Guardian".
Според информация на вестника това може да се случи, въпреки че британският медиен регулатор Ofcom все още не е приключил разследването, започнато срещу RT. Вестникът твърди, че санкциите на ЕС срещу канала са причината за евентуалното му изключване от платформата. Sky TV получава RT от сателитен оператор, базиран в Люксембург. Същият оператор ще трябва да премахне телевизионния канал, след като санкциите, договорени в Брюксел, влязат в сила. Според "Guardian" това може да се случи още в сряда вечерта.
Според статията две други популярни платформи за телевизионно излъчване в Обединеното кралство - Freesat и Freeview - не са могли да заявят категорично дали спирането на RT на континента ще направи канала недостъпен и за техните потребители.
В понеделник Ofcom съобщи, че провежда 15 нови разследвания на RT, която е заподозряна в нарушаване на изискванията на регулатора за точно и безпристрастно отразяване на противоречиви политически събития и необходимостта от отразяване на различни гледни точки за случващото се. Делото се отнася до 15 новинарски бюлетина на RT, излъчени на 27 февруари 2022 г., свързани със събитията в Украйна.
Пред парламента на Обединеното кралство британският министър на външните работи Лиз Тръс изрази опасения, че забраната на излъчването на RT в страната ще доведе до прекратяване на дейността на Би Би Си в Русия.

„Ford” преустановява дейността си в Русия

Американският концерн „Ford” преустановява дейността си в Русия заради събитията в Украйна.
"Поради настоящата ситуация днес информирахме нашите партньори в съвместното предприятие, че от този момент преустановяваме дейността си в Русия до второ нареждане", се казва в текста на съобщение, публикувано на уебсайта на компанията.
В изявлението се отбелязва, че „Ford” вече от няколко години съкращава дейността си в Русия. "Дейността ни беше сведена до производството на търговски ванове и до продажби в Русия чрез миноритарен дял в съвместното предприятие „Sollers Ford", се казва в изявлението.
„Ford” изрази намерението си да подкрепи украинците и да прехвърли 100 000 долара в специален фонд за хуманитарни цели.

Италианската Eni се оттегля от газопровода „Син поток”

Италианският петролен гигант Eni заяви във вторник, че ще се оттегли от газопровода "Син поток", свързващ Русия с Турция, в който има 50-процентов дял.
"Eni възнамерява да продаде своя дял в газопровода "Син поток”, който свързва Русия и Турция през Черно море”, заяви говорител на компанията, следвайки конкурентите си BP и Shell, които се оттеглиха от проекти, свързани с Русия, след като Москва нахлу в Украйна.

Apple спря всички продажби на продукти в Русия

Техническият гигант Apple обяви във вторник спиране на всички продажби на продукти в Русия, което е най-новата последица от инвазията на Москва в Украйна.
Западните правителства и големи компании прекъснаха контактите с Русия или й наложиха наказателни санкции заради осъдената от международната общност атака срещу съседката й.
"Спряхме всички продажби на продукти в Русия. Миналата седмица спряхме целия износ в нашия канал за продажби в страната", се казва в изявление на Apple.
Производителят на iPhone също така обяви, че Apple Pay и други услуги са били ограничени, а руските държавни медии RT и Sputnik news вече не са достъпни за изтегляне извън Русия.
"Дълбоко сме обезпокоени от руската инвазия в Украйна и сме на страната на всички хора, които страдат в резултат на насилието", се казва в изявлението.
"Подкрепяме хуманитарните усилия, като предоставяме помощ за разрастващата се бежанска криза", се допълва в него.

American Express преустановява сътрудничеството си с партньори в Русия

Американската компания за финансови услуги American Express преустанови сътрудничеството си със своите партньори в Русия във връзка с налагането на санкции.
"Имаме взаимоотношения с малки предприятия в Русия, които включват един партньор, издаващ карти, и няколко други, които използват merchant acquiring за извършване на плащания. От началото на кризата спазваме санкциите на САЩ и международните партньори, които ни накараха да преустановим сътрудничеството си с партньорски банки в Русия, и ще продължим да спазваме всички съответни закони в зависимост от развитието на ситуацията", се казва в изявлението.
По-рано директорът на Mastercard заяви, че американската финансова корпорация Mastercard е блокирала достъпа до платежната си система на "много финансови институции" заради антируските санкции, наложени във връзка с руската инвазия в Украйна. Американската мултинационална компания Visa, която е собственик на едноименната платежна система, заяви на свой ред, че предприема мерки за налагане на ограничения в Русия./БГНЕС