The Hill: За Путин Украйна е това, което е Тайван за Китай

Владимир Путин

Владимир Путин

Бъдете сигурни: докато Китай смята „обединението с Тайван“ за неизбежно, руският президент Владимир Путин има същото отношение към връщането на поне част от украинските територии на Русия, пише в The Hill Харлан Улман.

Откъде знаем?

Самият Путин ни разказа за това ясно и силно. И предвид събитията от близкото минало, в края на лятото или началото на есента, Путин може да предприеме стъпки, за да превърне част от украинските територии в „Новорусия“, тоест в „нова Русия“.

В своята статия от 5000 думи, публикувана на 12 юли, Путин изложи историческите, емоционалните, духовните и политическите аргументи в подкрепа на тази реинтеграция: „На въпрос за руско-украинските отношения по време на Пряката линия казах, че руснаците и украинците са един народ, едно цяло. Тези думи не са почит към някаква конюнктура, настоящи политически обстоятелства. Говорил съм за това повече от веднъж, това е моето убеждение. "

„Сега тези думи се възприемат с враждебност от някои. Може да се тълкуват както искате. Но много хора ще ме чуят. "

Защо Путин написа и публикува това есе точно сега? Предвестник ли е на това, което предстои? Или това е дезинформация?

Отговорите на тези въпроси вече са звучали преди повече от 20 години. В своето новогодишно обръщение през 2000 г. Путин твърди, че Русия се нуждае от силно, неидеологическо централно правителство - просто казано, правителство, което е прагматично и автократично. Точно това се случи.

На конференцията за сигурност в Мюнхен през 2007 г. Путин отправи гневна тирада срещу НАТО, изразявайки ясно изразена враждебност към Запада. На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., когато президентът Джордж Буш -младши обяви, че Грузия и Украйна могат да се присъединят към НАТО, Путин беше бесен. И няколко месеца по -късно Путин постави капан. Грузия беше притисната в ъгъла, а руската окупация раздели Южна Осетия на части. Като се има предвид, че сега границите на Грузия са спорни, тя няма право да кандидатства за членство в НАТО.

А през 2014 г. Крим беше анексиран.

Накъде вървят нещата? Преди няколко седмици Русия организира масово струпване на свои войски близо до границата с Украйна - може би това беше репетиция. След като изтегли силите си от границата с Украйна, Русия въпреки това остави много значителна част от военната си техника там. По този начин, без никакво предупреждение, руските войски могат бързо да се върнат към границата, при положение, че цялата необходима тежка военна техника вече е там. Освен това Русия може бързо да разположи своя черноморски флот със седалище в Севастопол, както направи в отговор на неотдавнашното учение на НАТО SeaBreeze, по време на което военните практикуваха блокиране на влизането и излизането от Дарданелите.

Целта на Москва е да сплаши Киев и украинското ръководство в опит да превърнат части от източна Украйна и Донбас в „протекторат“ или „независима провинция“, лоялна към Москва. И Путин има различни възможности. Вместо да изпрати повече руски войски в Донбас, той може да заплаши, че ще окупира малкия украински остров Змейний, на 35 километра източно от делтата на Дунав в западно Черно море.

Това може да изглежда прекалено измислено. Но тъй като Киев не успя да предотврати анексирането на Крим, където вече имаше 20 хиляди руски военни, и да осигури преминаването през Керченския проток до Азовско море, остройв Змейний може да се превърне в „свършен факт“. Русия може да го използва, за да принуди Украйна да се съгласи с някакъв вид разделяне на територии в замяна на връщането (или отказа от окупацията) на този остров. И този сценарий е толкова реален, колкото и нашествието на Русия в Прибалтика или китайското нахлуване в Тайван.

Украйна не е член на НАТО, поради което член 5 от Устава не осигурява нейната защита. Конвенцията от Монтрьо за статута на протоците ограничава достъпа до Черно море за държави, чиито брегове не се мият от това море. Забранено е влизането на чужди подводници. Чуждестранните военни кораби могат да останат там 20 дни - и не повече от два кораба от една страна. А черноморските членове на НАТО - Турция, България и Румъния - могат да се окажат в опасност.

За да се подготви за всякакви непредвидени ситуации, НАТО трябва да действа сега. Първо, НАТО трябва да се подготви за необявени учения и да увеличи войските си в Румъния и България, както и да преразпредели ударните самолети в турските бази. Второ, НАТО трябва да планира още военноморски учения, начело с Турция, която разполага с подводници и впечатляваща армия. Трето, НАТО трябва да разшири своите мисии за патрулиране на въздушното пространство, използвайки бази в Румъния.

И накрая, президентът Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг трябва да отговорят на указа на Путин за Украйна, като му напомнят, че Украйна е и трябва да остане независима държава, отхвърляйки уроците от историята и подчертавайки, че въпреки че Русия окупира този полуостров през миналото, сега е 2021 г., а не 1812 или 1941 г. Проактивната реторика играе важна роля за гарантиране, че Украйна няма да стане втори Тайван.

Превод: БГНЕС