The Times: Преизбирането на Тръмп изглежда много реална и много тревожна възможност за Европа

Доналд Тръмп в спор с лидерите на Г-7, снимка: архив

Доналд Тръмп в спор с лидерите на Г-7, снимка: архив

Преди няколко седмици кръг от европейски политически лидери, висши дипломати и външнополитически съветници се събраха на частна вечеря. Те обсъдиха последните скандални изявления на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп относно бъдещето на НАТО, съобщава The ​​Times, цитиран от "Фокус". Според изданието, предвид последните събития в Украйна и Съединените щати, настроението на масата е било доста мрачно. Един висш министър смайва гостите с въпроса: "Това ли е краят на Европа?“

С този въпрос министърът обобщи накратко последните изявления на Доналд Тръмп, в частност, че САЩ няма да се застъпят за своите съюзници в НАТО. Противоречивият кандидат за президент на САЩ също каза, че ще "насърчи" Русия да атакува членовете на НАТО, които не харчат достатъчно за собствената си отбрана. Реакцията в европейските столици се разви на две нива.

Първата и най-очевидната е истинският ужас. В центъра на НАТО е член 5 относно взаимната отбрана. Без желязна гаранция за това обещание от страна на американците, европейците няма да могат да възпрат вероятна руска инвазия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на коментарите на Тръмп с укор: "всяко внушение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност, включително сигурността на Съединените щати“.

Вторият отговор обаче е да се приеме сериозно пренебрежението на Тръмп към 75 години американска дипломация, но не буквално: като ужасен неудобен, но необходим призив за събуждане.

"Бюджетите за отбрана на целия континент са нараснали значително след последното президентство на Тръмп, но те все още не са близо до това, от което се нуждаят, ако Европа иска да поеме основната отговорност за собствената им защита. Това е структурен императив, който ще бъде актуален независимо кой ще се окаже в Белия дом в началото на следващата година", пише изданието.

Забележките на Тръмп ще бъдат катализатор за плановете за извънредни ситуации, които европейските правителства вече изпълняват в случай на победа на републиканците на изборите в САЩ през ноември. Това изглежда много реална и много тревожна възможност.

Известна надежда е пада върху лидери като полския президент Дуда и италианския премиер Джорджа Мелони, които могат да изградят или възстановят работни отношения с Тръмп въз основа на политическите си общи позиции.

Накрая ще възникне въпросът за парите. Германия вече се надява, че може да отдели 2% от БВП за отбрана. Но служители в Берлин сега са загрижени, че дори 3-4% може да не са достатъчни, ако Тръмп спечели.