The Washington Post: Намерението на Путин е да унищожи Украйна, ако не успее да я върне под контрола на Русия

Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс и бившият министър на отбраната Робърт Гейтс смятат, че Путин разчита на удължаването на войната, което, според него, рано или късно ще доведе до "умора на Запада", така че той да постигне целите си

Робърт Гейтс, Кондолиза Райс и Владимир Путин в Кремъл, 2008 година

Робърт Гейтс, Кондолиза Райс и Владимир Путин в Кремъл, 2008 година

В статия, публикувана във The Washington Post те прогнозират, че намерението на Путин е да унищожи Украйна, ако не успее да я върне под контрола на Русия.

Според тях, Путин смята, че времето е на негова страна, а единството на САЩ и Европа ще се разпадне.

"Путин дори не разглежда като вариант поражението. Той не може да отстъпи на Украйна четирите източни области, които вече обяви за част от Русия. Ако не постигне военен успех през тази година, той ще направи всичко възможно, за да запази контрол над позициите на изток и на юг, които ще станат плацдарми за бъдещи настъпления, за да завземе останалата част от украинското крайбрежие на Черно море, да вземе под контрол Донбас, а след това да продължи на запад", пишат Райс и Гейтс.

"Ние сме съгласни с решимостта на администрацията на Байдън да избягват пряка конфронтация с Русия. Но Путин може и да не остави такъв избор. За да избегнем конфронтация с Русия в бъдеще трябва да помогнем на Украйна да даде отпор на окупатора днес. Това е урокът на историята, от който трябва да се ръководим, докато не е станало твърде късно", се казва в статията.

Превод: Faktor.bg